Verliefd op het leven

Geplaatst op 9 april, 2012 

Ik schrijf niet zo vaak over films en zie er meestal een beetje tegenop om het verhaal samen te vatten. Want hoe mooi en meeslepend het verhaal ook is, het meest bijzondere van een mooie film zijn de gevoelens die de film oproept.  En die gevoelens komen niet echt uit de verf met een samenvatting van het verhaal.

Vrijdagavond laat zag ik de prachtige en ontroerende film  ‘As it is in Heaven’. Ik zou deze film tekort doen als ik hier alleen het verhaal zou samenvatten. Voor wie deze film niet kent: een prima samenvatting kun je hier lezen
http://nl.wikipedia.org/wiki/As_It_Is_in_Heaven

Wat me het meest raakte, is de schoonheid van een groep mensen die door een diepgaand veranderingsproces gaan. Het is niet alleen mooi in de zin van dat mensen als gevolg van dat proces sinds lange tijd weer in staat zijn om verliefd te worden, maar ook mooi in de zin van dat ze weer in staat zijn hun pijn te uiten, hun ingehouden boosheid los te laten, jarenlange conflicten in de openheid te brengen en pijnlijke beslissingen te nemen. Ze zijn weer in staat het leven ten volle te leven, met alle verschillende kanten die daarbij horen.

Je zou de film kunnen zien als een eerbetoon aan het leven als mens. Een film die maakt dat je weer zin krijgt om verliefd te worden op het leven. Er weer zin in hebben, wordt prachtig weergegeven door het lied dat Gabriella, die door haar man wordt mishandeld, zingt:

En waar zo’n groep mensen die samen met elkaar in verandering zijn, die leren zich te verbinden met zichzelf en met elkaar, toe in staat is, blijkt uit het slot. Het koor is voor een wedstrijd in Oostenrijk. Hun dirigent Daniël die het hele veranderingsproces op gang heeft gebracht en daarbij ook zelf door dat proces is gegaan, krijgt net voor aanvang van het optreden een hartaanval en kan, terwijl hij in het toilet valt en op de grond ligt, horen wat zijn koor in beweging brengt.

Lees ook: Waar menselijkheid toe in staat is

Bewaard onder Films

Tags: , , , ,

Reacties

9 Reacties to “Verliefd op het leven”

 1. Marjanneke on april 9th, 2012 11:28

  Ooooo, het is inderdaad een prachtige film, maar dat nummer is ook fan-tas-tisch! Op you tube circuleren verschillende versies.

 2. Marjanneke on april 9th, 2012 11:32

  Potdorie, zit ik hier weer te snotteren achter m’n beeldscherm:-). Dat nummer raakt zo diep. Heel apart. Wat je schrijft is trouwens ook heel mooi over verliefd zijn op. Dank.

 3. Peter de Kock on april 9th, 2012 17:02

  @Marjanneke: Dank je wel. Het is inderdaad een heel bijzondere film, er zit ook zoveel in. De film staat in mijn beleving ook wel symbool voor allerlei maatschappelijke veranderingen waar we nu middenin zitten en waarbij de traditionele autoriteiten (in de film mooi uitgebeeld door de dominee) plaats moeten maken omdat mensen weer in verbinding komen met hun innerlijke autoriteit = kracht.

 4. Alice on april 9th, 2012 21:37

  Heb de film jaren geleden gezien en helaas niet j.l. vrijdag.
  De muziek past precies bij het verhaal.
  Sympathiek en gevoelig.

 5. Peter de Kock on april 9th, 2012 22:05

  @Alice: Voor mij was vrijdag de eerste keer, hopelijk gauw een tweede en derde keer 🙂

 6. karin r. on april 10th, 2012 18:49

  ja, heb deze film ook gezien! daarna is er een nederlandse serie geweest die leek op die film. niet zo’n goeie serie hoor …

 7. Peter de Kock on april 10th, 2012 19:47

  @Karin: Weet je toevallig nog hoe die serie heette? Ben wel benieuwd.

 8. lide on april 11th, 2012 16:33

  Zo ontroerend mooi, dat de tranen weer in mijn ogen staan. Het raakt me opnieuw, omdat ik zelf veel gezongen heb in verbinding met anderen en dat is een fantastische ervaring geweest.

 9. Peter de Kock on april 11th, 2012 19:35

  @Lide: Ik kan het me levendig voorstellen. Ik heb zelf geen ervaring met zingen in een groep maar kon tijdens het zien van de film goed aanvoelen wat ziets teweeg brengt.

Laat je reactie achter!