Waar menselijkheid toe in staat is

Geplaatst op 17 januari, 2012 

Laatst zag ik de film ‘Das Leben der Anderen’. Een zeldzaam prachtig verhaal dat zich afspeelt in Oost-Berlijn tijdens de jaren 80 van de vorige eeuw. Gerd Wiesler, een medewerker van de Oost-Duitse Stasi, krijgt de opdracht om de schrijver Georg Dreyman af te luisteren om belastend materiaal tegen hem te verzamelen. Gerd Wiesler heeft een keiharde reputatie als het gaat om het afnemen van verhoren.

Als kijker weet je één ding: als je Gerd Wiesler achter je aan krijgt, dan ga je eraan, of je nou iets gedaan hebt of niet.

Door het afluisteren leert Gerd Wiesler de leefwereld van Georg Dreyman kennen en komt hij in contact met toneel, muziek, literatuur, vriendschap en liefde, een schril contrast met zijn eigen lege, kille en eenzame leven. Langzaam maar zeker ‘breekt’ Gerd Wiesler als het ware open en in plaats van belastend materiaal te verzamelen, gaat hij Georg Dreyman helpen uit handen van de Oost-Duitse Stasi te blijven.

De film deed me denken aan de oproepen die ik regelmatig op twitter lees, oproepen gericht aan de politiek, het bankwezen en het bedrijfsleven om meer menselijkheid. Oproepen waar je het alleen maar mee eens kunt zijn.

Wat ‘Das Leben der Anderen’ zo bijzonder maakt, is dat het juist de menselijkheid van een individu is (Georg Dreyman) die de onmenselijkheid van een ander (Gerd Wiesler) kraakt en doet openbarsten.

Tegen menselijkheid is uiteindelijk geen enkel systeem opgewassen. Ik denk dat het dit is wat Martin Luther King bedoelde:

‘I refuse to accept the cynical notion that nation after nation must spiral down a militaristic stairway into the hell of thermonuclear destruction. I believe that unarmed truth and unconditional love will have the final word in reality. This is why right temporarily defeated is stronger than evil triumphant.’

Oproepen tot meer menselijkheid is gemakkelijk maar net zo effectief als een alcoholist oproepen te stoppen met drinken of je ego oproepen om ‘los te laten’. Zelf meer menselijkheid tonen betekent werk aan de winkel, emotioneel werk wel te verstaan, maar het is veel effectiever.

Bewaard onder Films, Mening

Tags: ,

Reacties

8 Reacties to “Waar menselijkheid toe in staat is”

 1. Petra on januari 17th, 2012 11:02

  Mooi! Mooie vergelijking. Toch is het wel makkelijker dan je denkt misschien: Vanuit je hart blijven reageren, niet ingaan op hoofd-argumenten/zaken, maar rustig vanuit het hart aanwezig blijven. Een bepaalde rust en energie straalt dan van je uit, die vanzelf vrede verspreidt. En zo niet, jammer, dan blijf je toch in je kracht. En hier en daar wordt het vanzelf opgepikt. Als je je maar niet uit het veld laat slaan.

 2. Edwin on januari 17th, 2012 13:31

  Mooi stuk Peter! De film is inderdaad ook prachtig. Denk dat veel mensen in de gekte van het dagelijkse leven ook ‘gewoon’ vergeten waar het om draait. Als je je laat meevoeren in de maalstroom kom je daar ook nog nauwelijks aan toe. Als je deel uitmaakt van een machine al helemaal niet meer. Het zou met niet verbazen als juist dat ten grondslag ligt aan de worstelingen van velen, mezelf incluis.

 3. Daan on januari 17th, 2012 17:07

  Nog een voor op mijn to-watch lijstje..

  en werk aan de winkel, maar dat gaat me wel lukken!

 4. Huub Koch on januari 17th, 2012 18:20

  Prachtige film! Heb hem vorig jaar nog gezien. Echt fantastisch!

 5. Peter de Kock on januari 17th, 2012 19:53

  @Petra: Misschien is het inderdaad gemakkelijk als je het eenmaal kunt. Dan ben je onbewust bekwaam en weet je niet eens meer dat er een tijd was dat je het niet kon. Ik weet niet in welke fase ik precies zit.

  @Edwin: Ik denk dat we er allemaal wel mee worstelen op z’n tijd. Ik denk ook dat dit een goed teken is omdat het blijk geeft van zoeken. En ik geloof dat wie zoekt, zal vinden. Dit klinkt ineens was Bijbels maar zo is het niet bedoeld 🙂

  @Daan: Ik kan je deze film zeker aanraden. Heerlijk voor op de late avond.

  @Huub: Ik had er nog nooit van gehoord en zag een kijktip via twitter waar ik zeer dankbaar voor ben.

  PS: ik kreeg deze kijktip van Eline van de Ridder Zij schijft prachtige blogs over het thema menselijkheid.

 6. Petra on januari 17th, 2012 20:48

  Misschien is het simpelweg een keuze, hoe je in het leven wilt staan… en wat jou betreft: Je intentie is duidelijk, dat is toch al een keuze?

 7. Peter de Kock on januari 17th, 2012 21:18

  @Petra: Ik geloof wel in die keuze maar dan in de zin van een proces. En ik geloof ook dat we allemaal ergens in dat proces zitten.

 8. Alice on april 9th, 2012 21:41

  En hoe beinvloedbaar de mens is zodat hij meedraait met en in dat systeem.

Laat je reactie achter!