Stop met loslaten

Geplaatst op 19 maart, 2012 

Vrijdag liep ik letterlijk met mijn ziel onder mijn arm en het voelde verrekte kwetsbaar. Wat ik met mee meedroeg waren alle verhalen, gepubliceerd en ongepubliceerd, die ik ooit over mezelf heb geschreven.

Op dat moment begreep ik waarom Windows Windows heet. Denk na: wat is het meest kwetsbare deel van een huis, wat gaat het eerste naar de sodeju? Precies: de ramen. En daarom heet Windows Windows, omdat het als eerste naar de sodeju gaat.

En zo droeg ik mijn laptop kwetsbaarheid naar iemand die er verstand van heeft. Niet van kwetsbaarheid maar wel van computers. Kwestie van vertrouwen. Ik zei hem nog: als je erin slaagt alle data te redden, dank ik je hier op mijn knieën.

Terug thuis voelde ik me leeg. Weg verhalen.

Er zijn mensen die zeggen dat je de verhalen over jezelf moet loslaten, dat ze je ervan weerhouden te zijn wie je werkelijk bent. Het kan me niet schelen wie ik werkelijk ben, ik wil mijn verhalen en ik wil ze vasthouden, ik wil ze koesteren en beminnen.

Denk aan een ontroerende en/of spannende en/of opwindende en/of mooie en/of inspirerende vervolgserie op televisie. Wat maakt dat je steeds weer kijkt? Precies: dat je je de vorige afleveringen nog herinnert. Als je middenin die serie valt zonder kennis van wat eraan vooraf is gegaan, is er geen reet aan.

En zo is het met het vervolgverhaal over wie we zijn ook. Hou vast die voorgaande afleveringen, herinner ze en koester ze. Betoon ze eerbied door er nieuwe verhalen aan vast te knopen. Ga verder en ga door maar vergeet nooit wat eraan vooraf is gegaan.

Bewaard onder Persoonlijk

Tags: , , ,

Reacties

4 Reacties to “Stop met loslaten”

 1. Els on maart 19th, 2012 19:17

  Balen Peter en verhalen cq herinneringen mag je juist koesteren. Hopelijk komen ze bij je terug!

 2. Peter de Kock on maart 20th, 2012 19:56

  @Els: Dank je wel. De verhalen zijn inmiddels gered, een hele opluchting. Hoop dat deze week ook de rest weer werkt.

 3. Hanneke on maart 20th, 2012 20:52

  Alles wat je meemaakt maakt deel uit van wie je nu bent.

 4. Peter de Kock on maart 21st, 2012 10:20

  @Hanneke: Ik hou daar meestal toch graag wat ruimte tussen, ruimte tussen de ervaring en het zijn. Als de ervaring aangenaam is mag die ruimte klein zijn, als die ruimte onaangenaam is hou ik de ruimte graag wat groter.

Laat je reactie achter!