De consequentieloosheid is er vanaf

Geplaatst op 12 maart, 2012 

Zaterdag tijdens een jaren 80 feest aan een aantal mensen de vraag gesteld op welk punt ze sinds de jaren 80 het meest zijn veranderd. Een vraag die mensen diep doet graven in zichzelf naar zichzelf.  Een vraag die een feest van muziek en dans verlegt naar verbinding en kwetsbaarheid.

Als ik de gesprekken zou samenvatten, dan zou ik zeggen dat als je in je leven een periode van 20 – 30 jaar overziet, de consequentieloosheid er vanaf is.  Het besef, aan den lijve ondervonden, dat wat je zegt, denkt, voelt, doet, leert, verlangt en nalaat, consequenties heeft en dat dat best kwetsbaar maakt.

Zo liet iemand me op zijn mobiele telefoon een foto zien van zijn gitaar spelende zoon die eerder die avond voor het eerst een concert had gegeven. Hey, was dat in de jaren 80 ook niet mijn droom? Wat is er met die droom gebeurd? Waarom is alles zo serieus geworden? Waarom niet als een kind die gitaar pakken en het gewoon doen?

Het besef dat alles consequenties heeft, is tegelijk mooi en beangstigend. Misschien wel net zoals de jaren 80 waren: mooi en beangstigend.

Bewaard onder Persoonlijk

Tags: ,

Reacties

2 Reacties to “De consequentieloosheid is er vanaf”

  1. Edwin on maart 12th, 2012 11:49

    Interessant. De consequenties zijn er altijd, alleen gaan we ons drukker maken om de consequenties naarmate we ouder worden. Alleen daarom al is het ook niet zo heel slecht om jezelf niet afhankelijk te laten worden van allerlei dingen. Dan hoef je ook niet te vrezen dat je die dingen verliest. Daar gaan veel mensen toch nat mee, denk ik.

  2. Peter de Kock on maart 12th, 2012 19:25

    @Edwin: Mee eens, dank je wel. Ik vind het soms wel confronterend onder ogen te zien dat hoe ik nu leef, grotendeels de consequentie is van mijn eigen keuzes. Daarom zijn wellicht die jaren 80 feesten zo populair: kun je jezelf een avondje heerlijk onderdompelen in nostalgie en alle verantwoordelijkheden even laten voor wat ze zijn.

Laat je reactie achter!