Pijn uitgummen

Geplaatst op 10 februari, 2012 

Soms betrap ik me erop dat ik tegen beter weten in op zoek ben naar een formule, een truc om het leven te slim af te zijn, om het naar mijn hand te zetten en het te controleren. Om de momenten van pijn uit te gummen. Niet voor eventjes maar voor altijd.

Dan ontdek ik bijvoorbeeld dat het werkt om niet meer te strijden. Ik pas dat een tijdje toe, merk dat het werkt en denk: Yes, ik heb de truc gevonden! En alles lijkt ineens vanzelf te gaan. Gewoon niet meer strijden en ik heb de pijn overwonnen. Of misschien niet zozeer overwonnen maar er met een slimme U-bocht omheen gelopen.

Maar de pijn komt terug. Soms na een paar dagen, weken of maanden. Maar hij komt terug. En dan ga ik op zoek naar een andere formule, eentje die wel werkt. Het is als alchemie, tegen beter weten in proberen goud te maken. Het is als proberen een perpetuum mobile uit te vinden.

Het is gekkenwerk, ik weet het. Maar het is niet gekker dan elke dag eten, werken en slapen tot je dood gaat.  Dus ik ga door. En de pijn vindt het best vermakelijk als ik me weer probeer te verstoppen achter een nieuwe formule want hij weet dat hij me toch wel vindt.

Bewaard onder Persoonlijk

Tags: ,

Reacties

17 Reacties to “Pijn uitgummen”

 1. Lieke on februari 10th, 2012 08:57

  Peter, een dikke glimlach verschijnt er rond mijn mond. Je bent zo heerlijk en eerlijk open. Weerstand/verlangen. Pijn/fijn. Verstoppen/gevonden worden.  Waar geloof jij in? Wat zal je vinden dan? Misschien is leren creeeren en discreeeren zo gek nog niet? Dan kom je voorbij het gummen ….

 2. Peter de Kock on februari 10th, 2012 15:30

  @Lieke: Oh zeg, wat een mooi compliment. Dank je wel. Dat uitgummen is natuurlijk niet wat ik echt wil want daarmee zou ik een deel van mezelf doen verdwijnen, dat deel dat pijn heeft.

 3. vosje62 on februari 10th, 2012 20:30

  Uitgummen van pijn is een hele mooie vinding.
  Je hoeft niet bang te zijn dat een gum alles laat verdwijnen. Kijk eens goed naar potlood dat je uitgumt.
  Het podlood vervaagd. De indruk die het potlood gemaakt heeft in het papier blijft altijd vaag achter, maar de hardheid van het grafiet verdwijnt met de tijd.

 4. Peter de Kock on februari 10th, 2012 20:36

  @vosje62: Wat mooi gezegd. Volgens mij is dat wat er uiteindelijk gebeurt met pijn, dat de hardheid verdwijnt. Door er telkens weer even mee bezig te zijn door het te voelen. Bedankt.

 5. Huub Koch on februari 11th, 2012 13:43

  Gummen, ook wel stuffen genoemd, kan heel creatief zijn. En ook een opstap naar iets nieuws. Robert Rauschenberg kreeg ooit een potloodtekening van Willem de Kooning. Vervolgens stufte hij de tekening uit (wat overigens meer dan een maand duurde) en liet hem inlijsten onder de titel ‘Erased De Kooning) Dat is nu een beroemd kunstwerk geworden. Zo zie je maar dat je iets wel uit kunt stuffen, maar dat de waarde van wat er was toch overeind blijft. http://www.youtube.com/watch?v=nGRNQER16Do

 6. Peter de Kock on februari 11th, 2012 17:01

  @Huub: Pijn als kunstwerk…. Hmmm, ik geloof dat ik zowaar van mijn pijn begin te houden. Dank je wel.

 7. Petra on februari 11th, 2012 19:54

  Wie zou je zijn zonder de pijn?

 8. Peter de Kock on februari 11th, 2012 22:46

  @Petra: Een zombie? 🙂

 9. Petra on februari 12th, 2012 06:47

  Denk je dat echt of maak je ene grapje?

 10. Peter de Kock on februari 12th, 2012 10:28

  @Petra: Was bedoeld als grapje hoor. En er zit vanuit het perspectief van menselijkheid ook wel wat waarheid in denk ik.

 11. Daan on februari 12th, 2012 17:13

  Ook een zombie heeft een pijn die hem drijft..

  soms is pijn onderdeel van jezelf, je kan jezelf niet ontlopen, of weggummen..

 12. Petra on februari 12th, 2012 21:03

  Pijn kan er zijn, maar lijden is een keuze…

  Pijn kan ook vertrekken, laagje voor laagje en dat maakt je vrij… (is mijn idee)

 13. Peter de Kock on februari 12th, 2012 21:33

  @Petra: Dat is inderdaad een belangrijk onderscheid, dat tussen pijn en lijden. Dank je wel.

 14. annelize on februari 13th, 2012 05:22

  Verzet tegen pijn houdt de pijn in stand.

 15. Peter de Kock on februari 13th, 2012 16:59

  @Annelize: Dan toch maar uitgummen dus…. 🙂

 16. Paul Dirks on februari 11th, 2013 15:11

  Dag Peter> Een bijzondere gedachte om pijn uit te gummen.
  Maar pijn die in je zit zal waarschijnlijk nooit helemaal weg te poetsen zijn. Wellicht wel dragelijker te ervaren
  Ik ben samen met een vriendin bezig met samenstellen/schrijven van een boek(je) over gummen.
  Gummen is voor mij opnieuw beginnen. Een nieuwe kans voor je zelf scheppen. Ik vind dit een heel sterke gedachte.
  Heb onlangs samen met een vriend een boek geschreven over potloden(www.picturespublishers.nl)
  Zo kwam ik op dit idee. Maar meer de gum als een energetische gereedschap.

  Wellicht aardig om contact hierover te hebben.

  Groeten Paul Dirks

 17. Peter de Kock on februari 11th, 2013 16:50

  @Paul: dank je wel voor je reactie, lijkt me een bijzonder boek over gummen en opnieuw beginnen. Energetisch gereedschap is er volop. Wat dat betreft leven we in een bijzondere tijd. Of pijn er altijd zal zijn weet ik niet en eigenlijk maakt het me ook niet uit. Ik denk dat pijn de helende krachten overal om ons heen alleen maar nog sterker maakt. Veel plezier en succes met jullie boek.

Laat je reactie achter!