Menselijkheid en macht

Geplaatst op 19 januari, 2012 

Politiek, banken en  bedrijven oproepen tot meer menselijkheid is het onmogelijke van ze vragen.

Systemen die op macht zijn gebaseerd, zijn niet gebaat bij meer menselijkheid. Sterker nog: meer menselijkheid leidt deze systemen regelrecht naar de afgrond. Dergelijke  systemen hebben juist een zekere mate van onmenselijkheid nodig om te kunnen bestaan, om de motor die deze systemen aandrijft, namelijk macht uitoefenen over anderen, te laten draaien.

Menselijkheid doet een expliciet appel op iedereen om het uitoefenen van macht over anderen in te ruilen voor het samen uitoefenen van macht. Geen macht over elkaar maar macht met elkaar.

Zoals een ijsklontje weet dat het een metamorfose ondergaat als de temperatuur stijgt, zo weten op macht gebaseerde systemen dat ze een metamorfose ondergaan als de menselijkheid stijgt. En daar zitten die systemen nou juist niet op te wachten.

Één ding is zeker: smelten zullen ze. Niet omdat wij die systemen oproepen tot meer menselijkheid, maar omdat wij meer menselijkheid laten zien.

Lees ook: Waar menselijkheid toe in staat is

Bewaard onder Mening

Tags: ,

Reacties

2 Reacties to “Menselijkheid en macht”

  1. Petra on januari 20th, 2012 08:34

    Ha Peter, daar kijk ik toch een beetje anders tegenaan… Eigenlijk is het een verscherping van de tegenstelling als je het zo opschrijft. De macht en het systeem, de politiek, de banken, de bedrijven zet je neer als een machtsblok, een ijsblok 😉 als een ‘vijand’ en daarmee houdt het z’n macht. Ook daarmee plaats je macht buiten jezelf. Natuurlijk weet ik heel goed wat je bedoelt, maar ik denk dat we zelf die macht kunnen afbrokkelen als we er anders naar gaan kijken. Overal werken mensen, al die mensen zijn toch mensen, met een hart. Al die mensen zitten misschien gevangen in ‘het systeem’ en sommigen zijn al bezig met de vernieuwing – van binnenuit. Uiteindelijk zullen we het gezamenlijk moeten zien te rooien op deze wereld. Ook in deze sectoren worden mensen wakker en ook zij kunnen de verandering zijn. Een wereld van eenheid is een wereld van samenwerking, stimuleren van positieve initiatieven, gezamenlijk bouwen aan het alternatief. Vanuit machtsstructuren werken zal vroeg of laat inderdaad niet meer werken, samenwerken wel.
    Het leukste voorbeeld dat ik hierbij kan verzinnen is dat er opeens een belastinginspecteur bij mij op de stoep stond. Help, dacht ik even. Maar wat bleek? Het was een mens. Geïnteresseerd, meedenkend, mij adviserend en vertellend over het feestje dat hij net had gegeven voor z’n 50-ste verjaardag, een hippiefeestje! Mijn zwart-wit beeld was op slag verdwenen! Het kan dus wel… Overal zijn mensen en al die mensen hebben een hart! Met andere woorden: Wij houden ook iets in stand door de manier waarop we ertegenaan kijken. Ook dat mag meesmelten…. 😉

  2. Peter de Kock on januari 20th, 2012 09:20

    @Petra: Wat je schrijft lees ik in grote lijnen als wat ik betoog. Zelf meer menselijkheid laten zien verandert alles. En inderdaad, daarin is wat je schrijft een mooie aanvulling en verdieping, het werkt van binnenuit. Dat wat we via menselijkheid in onszelf transformeren, verandert ook aan de buitenkant. Dank je wel.

Laat je reactie achter!