Weg met de experts, leve de ervaringsdeskundigen

Geplaatst op 22 december, 2011 

In Amerika kun je er de stoepen mee betegelen: zelfhulpboeken. De expert die je vertelt welke stappen je moet zetten om je leven weer op de rit te krijgen en om  altijd gelukkig te zijn (ik zie dan altijd een soort van Dr. Phil voor me die me zegt ’this is what you need to do……’).

Vergeet deze experts en vergeet deze zelfhulpboeken. Het boek ‘Opkrabbelen nadat je op je bek bent gegaan’ van Karin Ramaker, is geschreven vanuit het perspectief dat het heel normaal en menselijk is om op je bek te gaan, dat het heel normaal en menselijk is om het eens even niet te zien zitten. Het is niet geschreven vanuit hoog-uit-de-toren-expertise maar vanuit met-beide-poten-in-de-blubber-ervaring. En dat maakt dat Opkrabbelen ontzettend prettig leest. In haar boek stelt Karin zichzelf kwetsbaar op, kun je helemaal meegaan in haar ervaringen met op je bek gaan en kun je je eigen ervaringen daarmee gemakkelijker accepteren.

Je krijgt er zelfs zin in om, zoals Karin schrijft, niet meer te lullen maar te poetsen. Aan de slag, stapjes zetten. Niet morgen maar nu. Haar boek biedt inspirerende uitnodigingen om ’te gaan poetsen’. Door in haar boek creatieve koppelingen te verwerken met het Internet, biedt haar boek toegang tot een wereld van andere ‘opkrabbelaars’.

Laat je nooit meer door een expert vertellen wat je moet doen als je in de put zit of als je jezelf ongelooflijk hard bent tegengekomen. Word zelf een ervaringsdeskundige en krijg er plezier in zelf te ontdekken wat voor jou werkt en deel dat weer met anderen zodat er inspiratie en moed uit kunnen putten. Weg met de experts, leve de ervaringsdeskundigen.

Bewaard onder Boeken

Tags: , ,

Reacties

8 Reacties to “Weg met de experts, leve de ervaringsdeskundigen”

 1. Rob van Spanje on december 22nd, 2011 11:43

  Uit de grond van mijn hart.
  Nou ja, lees mijn eigen verhaal, waarin ook ik mij heel kwetsbaar opstel, en de reacties daarop.
  Je vind alles op mijn website.

 2. Peter de Kock on december 22nd, 2011 13:34

  @Rob: heb een aantal reacties gelezen. Zoals ik het zie ervaren mensen een hoop erkenning, en van daaruit opluchting, in wat jij met ze deelt. Mooie spiegelwerking. Bedankt.

 3. Rob van Spanje on december 22nd, 2011 11:44

  Sorry. “Vind” uiteraard met dt

 4. Opkrabbelen ervaringsdeskundigen! « met-k.com on december 22nd, 2011 21:43

  […] een van de meeschrijvers heeft een blog geplaatst over hoe hij Opkrabbelen ervaart. Lees zijn blog hier! gepubliceerd op 12.22.11 om 9:43 pm onder […]

 5. Marco Raaphorst on december 23rd, 2011 08:55

  Die Dr. Phil is een oude kwakzalver. Die lult mensen een probleem aan en ziet er dan een businessmodel in.

  En al die kwakzalvers zeggen toch altijd: je moet het zelf doen. Precies ja. Is ook veel leuker. Doen en opschrijven. Laat het universum weten wat jouw verhaal is. Daar zit de wereld op te wachten.

  Mooist dat in het boek zit is het opgeven van die schaamte vind ik. Als mensen dat echt durven opgeven, dan is er echt iets bereikt. Volgens mij rust daar nog een taboe op. De mens moet consequent handelen en denken en nooit geestelijk uit balans zijn, zo wil de massa. Nou, zoiets is volgens mij alleen maar voor priesters en andere mannen in rokken weggelegd. Die doen dag in dag uit hetzelfde. Da’s pas eng.

  Ik ben zo trots op mijn Karin 🙂

 6. Peter de Kock on december 23rd, 2011 09:54

  @Marco: Goed punt. Het consequent handelen en denken is volgens mij een uitvinding uit de koker van de marketing. Want als iedereen steeds congruent handelt en denkt, is het voor de marketeers veel gemakkelijker om de mensen in te delen in doelgroepen en ze te bestoken met dezelfde boodschappen, producten en diensten.

 7. Huub Koch on december 23rd, 2011 09:21

  Schijnt een populaire insteek te zijn Peter: Wat weten ‘experts’ er nou van? http://www.henkeningrid.org/nl/quote/wat-weten-experts-er-nou-van- 😉

 8. Peter de Kock on december 23rd, 2011 09:55

  @Huub: Ze weten vast veel maar voor het werkelijke ervaren heb je de ervaringsdeskundige 🙂

Laat je reactie achter!