Bedienen we het wapen of het instrument?

Geplaatst op 8 december, 2011 

Er zijn van die dagen dat het doodsimpel is om een keuze te maken waarover te bloggen. De sterfdag van John Lennon is zo’n dag.

Ik hield als kind een Beatles plakboek bij en kon slechts heel af en toe een nieuw artikeltje bijplakken dat ik vond in een krant of tijdschrift. Dat veranderde op 8 december 1980, mijn plakboek stroomde vol.

In eerste instantie was Ringo Starr mijn favoriete Beatle. Ik denk dat dit komt omdat Ringo de meest onzichtbare Beatle was. Onzichtbaarheid trok me toen aan, een vaardigheid die ik mezelf ook meester maakte om een beetje weg te kunnen blijven van de emotionele vulkaan die bij ons in huis woonde.

Later werd John Lennon mijn favoriet. Het raakte me dat een icoon die stond voor liefde, waarheid, vrede en kunst, zinloos werd vermoord door een paar stomme kogels. Als zelfs John Lennon de aardse krankzinnigheid niet kan overleven, wie dan wel?

Wat helaas wel heeft overleefd is de mindset van oorlog voeren en de mindset van grenzeloze zelfverrijking en uitbuiting.

Onze mindset is tegelijk een gevaarlijk wapen en een prachtig instrument. Kiezen of we het wapen bedienen of het instrument, dat is waar het om draait.

Love is the answer and you know that for sure
Love is a flower you got to let it grow

John Lennon – Mindgames

Heel wat jaren later ben ik blij wat minder Ringo te zijn en wat meer John, wat minder onzichtbaar en wat meer zichtbaar. Eng is het soms nog wel. John is immers dood en Ringo leeft nog steeds…

Bewaard onder Muziek, Persoonlijk

Tags: ,

Reacties

2 Reacties to “Bedienen we het wapen of het instrument?”

 1. Petra on december 8th, 2011 12:49

  Mooi!
  In mijn opinie leeft John Lennon juist voort, niet zo’n klein beetje ook. Niet dat er van mij eerst zulke dingen hoeven te gebeuren, maar hij is er wel een onsterfelijke held door geworden. Voor meer mensen dan alleen zijn fans wellicht. Z’n boodschap is nog steeds actueel.
  Believe it or not, ik had ook zo’n plakboek! Het moet nog ergens liggen….
  Wat betreft wapen of instrument: Als we ernaar streven instrument te ZIJN, is het genoeg. Zichtbaar of onzichtbaar – dat maakt niet zoveel uit, das meer de ego-afdeling….

  Happy Lennon-day!

 2. Peter de Kock on december 8th, 2011 19:46

  @Petra: Bedankt. Leuk dat jij ook zo’n plakboek had. Ik heb het mijne helaas opgeruimd tijdens mijn laatste verhuis en heb er nog wel eens spijt van. Het gedachtegoed van John Lennon is zeer levend. Ik heb trouwens nog een hele dikke biografie van hem op de leesplank liggen. Ben een beetje bang dat als ik het boek ga lezen, het beeld dat ik van de man heb in stukken valt.

Laat je reactie achter!