Laat jezelf niet vergiftigen

Geplaatst op 29 november, 2011 

Hoewel ik geen kranten lees en geen journaal kijk, liet ik me via Twitter verleiden een artikeltje te lezen over de financiële crisis en over de machten en krachten die via het financiële systeem proberen ons onder controle te houden.

Ik weet niet of het waar is wat ik las maar ik kon meteen de impact van het artikel voelen in mijn lijf. Stress, spanning en angst. Ook mijn gedachten begonnen overuren te maken in de vorm van zorgen maken.

Op zo’n moment weet ik dat ik ergens zit waar ik niet wil zijn. Dan ben ik net een schipper die zijn boot de storm instuurt in plaats van een route te kiezen waar het weer wat rustiger is.

Over detachment gesproken…

Ik laat me niet vergiftigen, ook niet door het nieuws. Als je iets eet of drinkt waar je lichaam grote moeite mee heeft, dan kotst het letterlijk en figuurlijk alles weer uit om je te beschermen. Als je je blootstelt aan nieuws dat een giftige uitwerking heeft, laat je lichaam dat ook luid en duidelijk voelen. De gevoelens van stress, spanning en angst zeggen je dit: wegwezen.

Lees ook:

Bewaard onder Actualiteit, Persoonlijk

Tags: ,

Reacties

30 Reacties to “Laat jezelf niet vergiftigen”

  1. Marjanneke on november 29th, 2011 12:53

    Ja, en je lost het probleem er ook niet mee op…..

  2. Peter de Kock on november 29th, 2011 20:52

    @Marjanneke: Dat hoef ik ook niet op te lossen. Ik kan me vinden in de drie verantwoordelijkheden die Byron Katie onderscheidt: die van jezelf, die van een ander en die van God. Alles wat van een andere is en wat van god is, dar blijf je vanaf. Zo zie ik het. En dat is niet altijd eenvoudig trouwens.

  3. Edwin on november 29th, 2011 14:29

    Goed punt. Doet me afvragen of ik daarom, al dan niet onbewust, steeds minder naar het journaal kijk, en de koppen lees. Dacht eigenlijk dat het kwam door het tijdsgebrek dat het volgen van andere soorten berichten met zich meebrengt, maar misschien is het wel gewoon een beschermingsmechanisme. De gekte is daar toch hoe dan ook. Weinig zinvol om het mee te torsen inderdaad…

  4. Peter de Kock on november 29th, 2011 21:09

    @Edwin: Ik las op de blog van Petra Maartense en mooie quote uit het boek ‘In de stilte hoor je alles’ waarin dieren aan het woord komen. Het is een quote van een hommel: ‘Als ik me zorgen zou maken over anderen, zou ik van de zwaarte niet meer kunnen vliegen.’ Bron: http://devliegendeschildpad.blogspot.com/2011/11/hou-van-jezelf.html

  5. Henny Bos on november 29th, 2011 15:58

    Hallo Peter, je inspireert me om weer te schrijven. Ik lees ook geen kranten meer, dat kwam n.a.v. een verhaal dat ik las over een Cherokee-indiaan die tegen z’n opperhoofd zei:’In mij heb ik een wolf van het kwade en een wolf van het goede, welke wolf zal er winnen?’. Het opperhoofd antwoordde: ‘De wolf die je voeding geeft’. Het AD was alleen maar negatief en slecht nieuws en dus gif, ik heb het opgezegd en een abonnement genomen op Spiegelbeeld en Psychologie magazine en hield nog geld over en voedde nu de goede wolf

  6. Peter de Kock on november 29th, 2011 21:13

    @Henny: Wat een mooie metafoor, dank je wel. Ben benieuwd wat je gaat schrijven.

  7. Petra on november 29th, 2011 16:18

    You’re right!

  8. Ellen on november 30th, 2011 10:33

    Ha Peter,

    dank voor je blog, geeft weer stof tot nadenken! Welk nieuws neem je wel en niet tot je, struisvogelgedrag schiet natuurlijk ook niet op.. En twitter (meer specifiek, de mensen die je volgt) speelt daar natuurlijk ook een belangrijke rol in.
    Toen ik de titel van je blog zag pakte ik hem eigenlijk nog breder dan nieuws, maar ook mbt mensen.. Mensen in je naaste omgeving (werk en prive) die je ziel en hart vergiftigen, en hoe daarmee om te gaan..
    Veel stof tot nadenken dus, thanks!

  9. Peter de Kock on november 30th, 2011 10:42

    @Ellen: Dank je wel. Met struisvogel gedrag heeft het voor mij niets te maken. Ik weet dat er voedsel is dat niet gezond is voor mijn lichaam. Dat ik dat niet eet, is een uiting van liefde. Met het nieuws, nieuws dat me voedt in plaats van nieuws dat me vergiftigt, is het voor mij hetzelfde. Wat je schrijft over mensen deel ik met je. Ook daarin kun je als daad van liefde kiezen met wie je je omringt en met wie niet.

  10. Petra on november 30th, 2011 20:46

    En dan het goede nieuws van vandaag: Gisteravond blijken meer mensen naar de natuurdocumentaire Frozen Planet te hebben gekeken dan naar het Journaal of GTST! Dat vind ik nog eens mooie ontwikkelingen. Zo hebben ze allemaal je advies opgevolgd, Peter 😉 We laten ons niet vergiftigen, we gaan naar de schoonheid en de wonderen der natuur kijken!

  11. Peter de Kock on november 30th, 2011 20:54

    @Petra: We laten ons voeden 🙂

  12. Michael on november 30th, 2011 20:51

    Heel herkenbaar, Peter. Ik laat me bijna iedere ochtend weer verleiden om het journaal te kijken. ‘Je moet toch bijblijven… bla bla’. Eigenlijk onzin natuurlijk. Veel berichten zitten niet in je cirkel van invloed, alleen in de cirkel van betrokkenheid. En daar schiet je geen bal mee op. Heel goed om alle narigheid dus te negeren. Moet ik ook weer gaan doen.

  13. Peter de Kock on november 30th, 2011 20:58

    @Michael: dat argument van bijblijven, daar betrap ik mezelf ook wel eens op. Maar waar blijf ik bij door het nieuws wel te volgen, nieuws dat eenzijdig is, gericht op angst, dat gemanipuleerd is? Daar wil ik niet bijblijven.

  14. Huub Koch on november 30th, 2011 21:52

    Blijft toch een kwestie van waar je aandacht aan geeft: Je wordt wat je denkt http://goo.gl/PTMDs

  15. Peter de Kock on december 1st, 2011 05:57

    @Huub: Focus doet inderdaad een heleboel. Bedankt voor de link.

  16. Henny Bos on december 1st, 2011 00:39

    In de computerindustrie kennen ze de term GIGO ofwel Garbage In – Garbage Out, als je er vulnis in stopt door ’t negatieve nieuws van de media, komt er ook weer vuilnis uit. Alles wat je aandacht geeft dat groeit. Waarom trekken de media dan toch zoveel aandacht omdat is onderzocht dat de meeste mensen 95% van hun tijd besteden aan drama en 5% aan essentie en ik denk dat die 5% nog aan de hoge kant is

  17. Peter de Kock on december 1st, 2011 06:00

    @Henny: Dat doet me weer denken aan dramaverslaving, misschien wel de meest maatschappelijk geaccepteerde verslaving.

  18. daan on december 1st, 2011 10:39

    Nieuws, mensen, voedsel kan je ook filteren, je hoeft het niet compleet buiten te sluiten. Goed opletten, niet alles wat je lekker vind is gezond, maar houd het gewoon goed in de gaten.

  19. Peter de Kock on december 1st, 2011 21:45

    @Daan: Precies, bedankt voor je scherpe aanvulling.

  20. Michael on december 2nd, 2011 10:45

    @Daan: Dat klinkt mooi, maar als je bijvoorbeeld op de ouderwetse manier het nieuws tot je neemt, zeg je kijkt het NOS journaal komt er toch een hoop voorbij waar je eigenlijk geen weet van wilt hebben. Dat is moeilijk filteren, tenzij je telkens wegzapt als je een onderwerp krijgt voorgeschoteld dat je niet bevalt. Lastig kijken 🙂

  21. daan on december 2nd, 2011 12:47

    @michael: TV kijken is ook redelijk passief. Als je het op de achtergrond houd ondertussen gewoon je overhemden strijken en de afwas doen 🙂

    kijk het journaal nog maar zelden, heb we de nos feed op mijn pc, als iets me dan aanspreekt en ik wil er tijd voor maken, dan lees ik het, als het me echt interesseert, dan zoek ik verder..

  22. Hanneke on december 4th, 2011 13:11

    Kranten lees ik nooit en dan wordt er inderaad gezegd: je moet toch op de hoogte blijven!? Ja waarvan dan? Ik kan niks veanderen aan alle wereld ellende. Wel hier in mijn eigen kleine kringetje, als iedereen dat zou doen zijn we er;-)
    Ik hoor de laatste maanden gruwelverhalen over bezuinigingen die mij ook erg raken persoonlijk, het wordt moeilijk financieel ook….tsja en dan…ik kan er niks aan doen dus schuif ik het weg en ga leuke dingen doen.
    Ik zie wel wat er gebeurd.

  23. Peter de Kock on december 4th, 2011 15:50

    @Hanneke: Het argument van op de hoogte blijven valt inderdaad regelmatig. uiteraard kan iedereen zelf kiezen of hij/zij op de hoogte wil blijven en, belangrijker nog: waarvan. Ik wil ook op de hoogte blijven maar niet van datgene wat het journaal en de kranten mij voorschotelen. Ik wil op de hoogte blijven via de bronnen die ik zelf heb gekozen en die ik elke dag via mijn RSS reader raadpleeg. Dat zijn bronnen waar ik inspiratie en energie uit haal.

  24. Henny Bos on december 4th, 2011 16:29

    Het gaat er volgens mij om om in de gaten te hebben wat slecht voor je is en wat goed voor je is. Slecht is wat je in slaap houdt en onbewust houdt, drama dus, goed is m.i. wat bijdraagt aan je ontwaken en bewustwording, essentie dus

  25. Peter de Kock on december 4th, 2011 20:33

    @Henny: wat voedt en wat vergiftigt is natuurlijk voor iedereen verschillend. Wat naar mijn idee ook speelt is dat, net zoals in de natuur, alles en iedereen een eigen ontwaak-moment heeft.

  26. Henny Bos on december 4th, 2011 16:31

    Jung zei: ‘Wie naar buiten kijkt droomt en wie naar binnen kijkt ontwaakt’

  27. daan on december 5th, 2011 09:55

    Het is ook een kwestie van een balans vinden, binnen en buiten kunnen niet zonder elkaar bestaan. Je moet het allemaal goed in de gaten hebben, weten wat voeding en gif is, goed wakker zijn. Als je weet wat er komen gaat, dan kan je je er op voorbereiden. Maar altijd bezig zijn met wat komen gaat haalt je blik van het hier en nu. De fabel van de krekel en de mier illustreert dit ook mooi, de krekel die enkel geniet van de dag, de mier die zonder genieten enkel maar doorwerkt.

  28. Peter de Kock on december 5th, 2011 19:43

    @Daan: zoals ik het ervaar, laat je lichaam meteen voelen wat er binnenkomt en kun je, als je luistert naar wat je voelt, meteen kiezen of wat zich aandient laat binnenkomen of niet.

  29. Adriana van Schalken | Familieopstellingen on februari 20th, 2012 17:32

    Ik kan dit alleen maar beamen. Voorheen volgde ik zoveel nieuws als ik kon. Tot ik me realiseerde dat bijna alles waar het nieuws aandacht aan besteed een negatieve lading met zich mee draagt. Wat je echt moet weten dat hoor je toch wel hier en daar. Daar hoef je niet iedere dag je dagelijkse half uurtje negativiteit van het nieuws voor te volgen.

  30. Peter de Kock on februari 20th, 2012 20:10

    @Adriana: dank je wel. Ik vergelijk het wel eens met de voordeur van een huis waarbij de bewoners bepalen wie ze binnen laten en wie niet. Met nieuwsbronnen kiezen werkt het ongeveer ook zo: wat laat je binnen en wat laat je lekker buiten staan?

Laat je reactie achter!