Misplaatste loyaliteit

Geplaatst op 7 oktober, 2011 

Toen ik voor het eerst in contact kwam met spiritualiteit, ontdekte ik in snel tempo een heleboel nieuwe gezichtspunten en ontwikkelde ik een set overtuigingen die me veel beter van dienst waren dan mijn oude overtuigingen.

Nu voelt het alsof ik als het ware weer op zo’n punt sta dat mijn overtuigingen me niet meer zo van dienst zijn. Echter, het zijn wel mijn spirituele overtuigingen die veel voor me hebben betekend en waar ik veel aan te danken heb. Afscheid nemen van deze overtuigingen voelt als een dierbare vriendschap afsluiten.

Maar het is misplaatste loyaliteit. Mijn overtuigingen hebben hun werk meer dan gedaan en ik ben er dankbaar voor. Nu is het tijd voor nieuwe overtuigingen. Door loyaal te willen zijn aan oude overtuigingen, zet ik mezelf gevangen. Het is tijd om verder te groeien.

Bewaard onder Persoonlijk, spiritualiteit

Tags: , ,

Reacties

5 Reacties to “Misplaatste loyaliteit”

 1. annelize on oktober 7th, 2011 18:38

  laat alle overtuigingen los! Overtuigingen belemmeren je uitzicht.

 2. Peter de Kock on oktober 8th, 2011 15:10

  @Annelize: Ik heb de overtuiging dat het hebben, loslaten en verruimen van overtuigingen deel is van de menselijke ervaring.

 3. Petra on oktober 9th, 2011 07:48

  Inzichten zijn nuttig om stappen verder te komen, leiden weer tot nieuwe inzichten, geven juist ruimte en nieuwe perspectieven.
  Overtuigingen klinkt inderdaad als vastzetten en dan is er weinig ruimte voor verdere inzichten. Ik ben ervan overtuigd 😉 dat zelfonderzoek nuttig is en uiteindelijk zelfs vervullend kan zijn!
  Verder ben ik verbaasd over je eerste zin. Het klinkt alsof ‘spiritualiteit’ een stroming is, iets buiten onszelf. Ik noem het om die reden ook nooit zo. Het is wat wij zijn, vanaf onze geboorte en al langer: spirits, spirituele wezens met een menselijke ervaring. Vergeten wie we werkelijk zijn. Vandaar ons zoeken naar inzichten, want ergens weten we dat het ‘mens-zijn’ niet alles is. En zo komen we steeds een stapje dichterbij de essentie van wie we werkelijk zijn.

 4. Peter de Kock on oktober 9th, 2011 14:53

  @Petra: Spiritualiteit een stroming? Nee, zo zie ik het niet. Eerder iets dat je je kunt herinneren of bewust worden. Bijvoorbeeld door in contact te komen met een bepaald boek, film of ervaring.

 5. Verder gaan | Fabje rennt on oktober 9th, 2011 15:21

  […] dagen geleden las ik een mooie blogpost van Peter de Kock over ‘misplaatste loyaliteit’, een stukje wat heel herkenbaar voor me was en nu al twee dagen in mijn hoofd rondspookt. Peter […]

Laat je reactie achter!