Zandkastelen bouwen

Geplaatst op 30 juni, 2011 

In spirituele kringen wordt vaak gezegd dat het niet gaat om het bereiken van je doel, maar om de reis ernaartoe.  Ik hou ervan om een doel te bereiken en ik hou ervan dat als ik ergens aan gewerkt heb, het ook blijvend resultaat geeft. De metafoor dat het om de reis gaat, heb ik al te vaak gehoord en is niet bepaald mijn favoriet.

Ik dacht aan deze metafoor toen ik vorige week in Domburg zag hoe drie hardwerkende mannen een zandkasteel bouwden.  Waarom zou je op het strand een zandkasteel bouwen als je toch al zeker weet dat je de strijd tegen het opkomende water gaat verliezen, als je zeker weet dat alle werk uiteindelijk voor niks is geweest en je zandkasteel weer opgaat in de zeebodem?

Natuurlijk gaat dat zandkasteel eraan en is de strijd tegen het water totaal kansloos. Maar het gaat niet om het zandkasteel, het gaat om het plezier van er samen aan werken en samen zien hoe lang het stand houdt. En misschien ook een beetje om het idee, hoe klein ook, dat er misschien een wondertje gebeurt en het zandkasteel stand houdt.

Ik heb de metafoor dat het om de reis gaat meteen ingewisseld voor die van het zandkastelen bouwen. Ik zeg: bouw gerust zandkastelen, elke dag weer. Ook al gaan ze diezelfde dag nog tegen de vlakte. Maar, en dat is de belangrijkste les die ik in Domburg heb geleerd van deze drie mannen: zet er trots je piratenvlag op want dat maakt het werk zoveel leuker.

Bewaard onder Persoonlijk, spiritualiteit

Tags: ,

Reacties

8 Reacties to “Zandkastelen bouwen”

 1. annelize on juni 30th, 2011 21:40

  Mooi! (Vediende veer in je bibs)

 2. annelize on juni 30th, 2011 21:40

  Ik bedoel: veRdiende veer

 3. Peter de Kock on juni 30th, 2011 21:57

  @Annelize: lekker hoor 🙂 Bedankt.

 4. Petra on juni 30th, 2011 22:13

  Waarom geen luchtkastelen bouwen? 🙂

 5. Peter de Kock on juni 30th, 2011 22:56

  @Petra: Omdat je daar geen piratenvlag op kunt planten 🙂

 6. karin r. on juli 2nd, 2011 20:06

  zoals je weet, ik ben ook erg van de doelen. het moet ergens naartoe gaan. geen doel geen richting. maar ik denk wel dat de reis ook belangrijk is.

 7. Peter de Kock on juli 2nd, 2011 22:43

  @Karin: Sinds Domburg geef ik niks meer om de reis maar wel om het bouwen omwille van het plezier, zelf al weet ik dat het allemaal tijdelijk is. Volgens mij maakt het niet uit welke metafoor we gebruiken, als we maar de piratenvlag bovenop ons werk zetten 🙂

 8. Hanneke on juli 7th, 2011 23:56

  Mooi inzicht en weer iets om over na te denken.
  Ik zal eens wat vlaggen gaan verzamelen:-)

Laat je reactie achter!