Toestemming voor somberheid

Geplaatst op 28 juni, 2011 

Het komt ineens bij me op: hoe langer ik bezig ben met wat ik voor het gemak en voor het begrip even  ‘persoonlijke ontwikkeling’ noem, hoe meer ik mezelf toestemming moet geven om me even somber te mogen voelen.

Eigenlijk geef ik me die toestemming steeds minder zo van: nu heb je al zoveel geleerd en meegemaakt, somberheid is nu toch niet meer nodig?  Maar somberheid is soms wel nodig, het is er zo af en toe ineens.

Ik heb gemerkt dat het me helpt op zo’n moment even naar passende muziek te luisteren, iets melancholisch, iets  waarmee ik me als het ware even toestemming kan geven voor een moment van somberheid.

‘Outside’ van Staind samen met Fred Durst

Bewaard onder Muziek, Persoonlijk

Tags: , ,

Reacties

10 Reacties to “Toestemming voor somberheid”

 1. Jooper on juni 28th, 2011 17:30

  Jaren geleden live gezien in de Melkweg. Erg goed! Bestaan ze nog? En af en toe even zwelgen kan best lekker zijn.

 2. Peter de Kock on juni 28th, 2011 17:54

  @Jooper : er staat nieuw werk gepland van Staind in September 2011. Ze zijn nog alive and kicking.

 3. Huub Koch on juni 28th, 2011 17:34

  Uitgesomberd? Zing eens een liedje! 😉 http://goo.gl/kkIMG

 4. Peter de Kock on juni 28th, 2011 17:55

  @Huub: Wat een wreed liedje 🙂

 5. Hanneke on juni 29th, 2011 10:42

  Heerlijk even aan je gevoel van somberheid toe mogen en kunnen geven.
  Ik denk dat dat best goed is af en toe. Sterker nog: als je het niet doet, dan wordt het alleen maar erger, in mijn ervaring, dan ga ik ertegen vechten. En wat nóg erger is: mensen die dan zeggen kom op, positief blijven hoor! Daar word ik altijd heel opstandig van wat dan ook wel weer een reden zal hebben, nu ik het zo schrijf.;-)
  dus ik zou zeggen: kom op wees af en toe maar lekker somber!:-)

 6. Peter de Kock on juni 29th, 2011 13:15

  @Hanneke: Ik las deze week nog een interessant artikel over dat zogenaamde altijd positief blijven. Het heet ‘permission to be negative’. http://ezinearticles.com/?Permission-To-Be-Negative&id=6381092

 7. Es on juni 29th, 2011 12:32

  heb ik vandaag – mij helpt dan iets maken en een gedicht schrijven…..

 8. Peter de Kock on juni 29th, 2011 13:16

  @Es kan ik me voorstellen, dat een gedicht schrijven ook goed werkt. Ik merkte vanochtend nog dat voor mij ook gitaar spelen werkt. Dan hoor ik via wat ik speel terug wat er in me omgaat.

 9. Hanneke on juli 7th, 2011 23:54

  Interessant artikel Peter.
  Ik weet ook denk ik waarom het me stoort dat mensen zeggen: wel positief blijven!
  Ik vind zelf dat ik dat moet of moest, maar oude gewoontes zijn astig af te leren. Ergens zit er nog iets in mij dat dat moet, hup niet opgeven, sterk zijn en gewoon dorgaan.
  Dat heb ik zo geleerd.
  Maar nu kan ik dat niet altijd meer en heel heel ver weg vind ik het nog steeds moeilijk om toe te geven aan mijn somberheid. Ik doe het wel en roep dan heel hard: het mag!!;-)

 10. Peter de Kock on juli 8th, 2011 09:46

  @Hanneke: Mijn ervaring met mensen die zeggen om positief te blijven als bijvoorbeeld pijn of verdriet hebt, zijn mensen die hun eigen gevoelens niet kunnen uithouden als zij geconfronteerd worden met de pijn of verdriet van een ander. In de Communicatie staat dit bekent als de quick fix. Het betekent eigenlijk: hou op je pijn en verdriet te uiten want ik kan het niet uithouden.

Laat je reactie achter!