Spirituele ontmenselijking

Geplaatst op 3 juni, 2011 

Spirituele to do lijst

Gisteren had ik via Twitter een uitwisseling met @hemelwandelaar naar aanleiding van het artikel Steps to Navigating Summer 2011’s Celestial Portals en dan met name de 26-stappenlijst  in dit artikel.

Deze 26 stappenlijst is een soort van spirituele to do lijst. En wat voor een lijst! Ik denk dat zelfs Jezus Christus na het zien van deze lijst tegen zijn vermeende vader zou zeggen: God, doe effe normaal zeg.

Kerk en hemel

In de kerk werd vroeger verteld dat je alleen in de hemel komt als je je leven op aarde goed hebt geleefd, dat wil zeggen: volgens de regels van de kerk. Met andere woorden: je moet de ‘hemel’, het samen zijn met God, eerst verdienen op aarde.

Perfecte spirituele wezens

Toen ik voor het eerst met spiritualiteit in aanraking kwam, las ik boeken waarin dit concept 180 graden werd omgedraaid: we zijn al perfecte spirituele wezens en we zijn op aarde om een menselijke ervaring te hebben.

Met dit spirituele concept kon ik heel wat meer dan met het hemel concept van de kerk.

Het hemel concept

Bij een aantal spirituele artikelen zie ik dit hemel concept terug maar dan in een andere vorm. Die artikelen schotelen je een waslijst of een recept voor van dingen doe je moet doen en dingen je vooral niet meer moet doen. En als je dan alles hebt afwerkt, ga je niet naar de hemel zoals dat in de kerk werd verteld, maar stijgt je vibratieniveau, kun je meer licht in je lichaam vasthouden en ga je naar een vierde, vijfde of nog hogere dimensie.

Wat in de kerk de hemel werd genoemd, is voor mij wat in sommige spirituele artikelen wordt aangeduid met een hogere dimensie. In die hogere dimensie kom je net zoals in de hemel, alleen als je een bepaald traject of programma hebt doorlopen. Flink huiswerk maken dus.

Maar als we al perfecte spirituele wezens zijn die hier op aarde zijn om een menselijke ervaring te hebben (dat is waar ik in geloof), waarom zou ik dan dingen moeten doen om meer spiritueel te worden, om meer licht vast te houden, om mijn vibratieniveau te verhogen, om op te stijgen naar een hogere dimensie? Waarom zou ik dat allemaal moeten doen?

Menselijkheid

In mijn beleving gaat een spirituele to do lijst zoals in het genoemde voorbeeld van Celestial Vision, voorbij aan wat ik menselijkheid noem. Een paar voorbeelden:

Two) Express gratitude for everything and everyone in your life.

Dankbaarheid uiten vind ik prima. Maar dankbaarheid uiten voor alles en iedereen lijkt me een uitputtende en onmogelijke taak. Dat mag van mij wel een paar onsjes minder.

Four) Eliminate the frivolous.

En dan? In een klooster gaan leven of zo? Kom op zeg.

Nine) Release all resistance to realities you encounter and have no opinions.

Deze vind ik helemaal bizar. Wat voor mens ben je zonder mening?

Fourteen) Remain positive no matter what happens in physical reality.

Oh ja, weg natuurlijk met zogenaamde negatieve gevoelens, gevoelens als angst en verdriet die ons zo menselijk maken.

Spirituele ontmenselijking

Nee, met menselijkheid hebben deze stappen voor mij weinig te maken. Sterker nog: ik vind het een vorm van spirituele ontmenselijking.

Spiritualiteit prima. Het kan zeer behulpzaam zijn om de menselijke ervaring te verbreden en te verdiepen, om er stapje voor stapje een meer vreugdevolle ervaring van te maken.

Maar die 26 stappenlijst…? Zelfs als ik er 24/7 aan zou werken en dan 365 dagen per jaar en een heel leven lang, zou ik deze lijst nooit kunnen afwerken. Zelfs niet als ik een kruising was tussen Ghandi, Moeder Theresa en Martin Luther King. Als dat betekent dat ik niet in de spirituele hemel kom, de vierde, vijfde of hogere dimensie, so be it.

Sommige vormen van spiritualiteit gaan voor mij voorbij aan het feit dat we hier een menselijke ervaring hebben. In deze vormen van spiritualiteit is de menselijkheid net zo ver zoek als in de politiek.

Bewaard onder Mening, spiritualiteit

Tags: , , ,

Reacties

10 Reacties to “Spirituele ontmenselijking”

 1. Es on juni 3rd, 2011 12:40

  Ging toch sneller dan je dacht – je blog over de 26 stappen….
  De 26 stappen zijn te doen als je verregaand door je programmering heen bent en in welke mate hangt af van het feit of er al gewerkt is aan de diamant of niet. De menselijke ervaring komt altijd en eeuwig voor de spirituele want van daaruit kun je pas leren, zien of iets beter of anders zou kunnen. Vaak triggert een zware menselijke ervaring pas de stap om eens dieper te kijken.Vanuit mijn ervaring kan ik alleen zeggen dat ik nooit meer 30 jaar terug in de tijd zou willen gaan – ik heb te lang gepoetst aan mijn opaal en geniet met volle teugen van de ondergane veranderingen. En je hebt gelijk als je zegt dat er stromingen zijn die zweven en de bijpassende mensen. Eenieder ontmoet wat hij/zij van binnen zelf is….alles is altijd en op elk tijdstip perfect in timing. Het universum kent geen fouten.

 2. Es on juni 3rd, 2011 12:42

  uit een lezing die ik ooit wilde houden:
  “Kleur is een daad van Licht dat breekt”
  Martinus Nijhoff, ‘Het licht’
  Duidelijk is wel dat de combinatie van de woorden ‘licht’ en ‘breken’ wordt verkend. Zonder breking kun je het licht niet zien. Het kan wel wit en goddelijk zijn, maar je kunt het enkel zien als het gebroken wordt en uiteenvalt in ‘kleuren’. Idem met het leven. Je kunt het alleen ervaren in het ‘bont gebeuren’.

 3. Peter de Kock on juni 3rd, 2011 20:27

  Dank je wel voor je reacties @Es. Toen we gisteren op Twitter met het onderwerp bezig waren, had ik het idee dat ik er nog veel meer over wilde zeggen. Ik denk dat je precies de kern raakt als je zegt: ‘De menselijke ervaring komt altijd en eeuwig voor de spirituele want van daaruit kun je pas leren…’. Ik vertaal dit naar: het spirituele is het menselijke dienstbaar. Ik denk dat als ik blogs lees zoals die op Celestial Vision waarbij alles alleen om het spirituele draait, ik het meest wezenlijke mis: het menselijke. De aarde is geen klooster denk ik dan.

 4. Es on juni 3rd, 2011 20:52

  gelukkig niet – moet er neit aan denken om er weer in te zitten al was het wel veilig tot op zekere hoogte met de mispraktijken van de kerk toen ook al 🙂 en ja er is nog veel meer te zeggen, eindeloos – eeuwig veranderlijk

 5. Jooper on juni 4th, 2011 11:24

  Eigenlijk vind ik het opstellen en opleggen van dit soort ‘regeltjes’ het tegenovergestelde van spiritualiteit. Zo’n stappenplan walst de individualiteit volledig plat en gaat eraan voorbij dat iedereen op zijn/haar eigen manier spiritueel is. En met stellingen als ‘eliminate the frivolous’ wordt er ook nog eens een plezierverbodje opgelegd… Ik zeg: baas over eigen spiritualiteit!

 6. Peter de Kock on juni 4th, 2011 13:42

  Precies @Jooper. Daarom denk ik dat regeltje 27 ontbreekt. Regel 27 luidt: als je alle 26 stappen hebt doorlopen, ga dan terug naar af en begin opnieuw maar dit keer zonder regeltjes van buitenaf.

 7. Hanneke on juni 4th, 2011 12:21

  Jooper: ik ben het met je eens:-)
  Iedereen heeft zijn eigen spiritualiteit.
  Peter ik vind het leuk om te lezen dat je het om kan draaien: we zijn al perfecte spirituele wezens!
  Iets om op te kauwen:-)

 8. Peter de Kock on juni 4th, 2011 13:43

  @Hanneke: Dat we al perfecte spirituele wezens zijn die een menselijke ervaring hebben, zet alles op z’n kop en uiteindelijk weer op z’n gezonde pootjes 🙂

 9. Es on juni 4th, 2011 18:09

  we zijn hier im te leren en omdat we niet perfect zijn. Ook de ziel of hoe jij dit ook mag noemen heeft een probleem in de kern waaraan ze wil werken in dit leven…..

 10. Peter de Kock on juni 4th, 2011 19:51

  @Es: wat jij een probleem noemt waar de ziel aan wil werken noem ik een menselijke ervaring waar de ziel zich in wil onderdompelen.

Laat je reactie achter!