De achtergrondkleur van het universum

Geplaatst op 24 mei, 2011 

Afgelopen weekend gierde er wat pijn onder mijn huid. Anders gezegd: ik zat niet zo lekker in mijn vel.

Tijdens een middagwandeling dacht ik gisteren ineens aan die prachtige beelden van het universum die we aan de Hubble ruimtetelescoop te danken hebben. Sterren, sterrenstelsels en superclusters in allerlei vormen en kleuren maken het heelal tot een kunstwerk waar geen woorden voor zijn.

Maar wat ik me al wandelend vooral bedacht, is dat al deze schoonheid alleen maar kan schitteren dankzij de achtergrondkleur van het universum: zwart, pikzwart.

En wat ik nu ga zeggen zou ik afgelopen weekend maar spirituele blabla hebben gevonden: typische menselijkheden als schaamte, angst en pijn, hebben dezelfde functie als de achtergrondkleur van het universum. Schaamte, angst en pijn zijn het zwart van ons interne universum waar net zulke mooie vormen en kleuren schitteren als in het externe universum dat we zien via de Hubble telescoop.

Ik heb zwart altijd al mooi gevonden en ik begrijp nu waarom. Zwart is het fundament van alle schoonheid.

Zeg dit soort dingen nooit tegen iemand die met schaamte, angst of pijn worstelt. Ik kan je nu al zeggen dat als ik over een tijdje weer met pijn rondloop en ik zou deze blogpost lezen, ik me kapot ga ergeren. Ook dat hoort bij het kunstwerk dat we zijn.

Bewaard onder Persoonlijk, spiritualiteit

Tags: , , , , ,

Reacties

10 Reacties to “De achtergrondkleur van het universum”

 1. Petra on mei 24th, 2011 14:09

  Daar daag je me weer mee uit: Ik geloof niet in zwart! Wel in de uitdaging ervan. Zwart is wat we (nog) niet kunnen waarnemen. Laat er je licht op schijnen en het krijgt kleur.

 2. Peter de Kock on mei 24th, 2011 18:02

  @Petra: vanuit mijn metafoor gesproken hoeft het zwart geen kleur te krijgen, dan zou het kunstwerk dat het universum is (het interne en externe) aan schoonheid verliezen. Het is prima zoals het nu is. ik begrijp hoe jij het anders ziet.

 3. marc on mei 24th, 2011 14:16

  Dit geeft inspiratie om eens te gaan schilderen : ).

 4. Peter de Kock on mei 24th, 2011 17:59

  @Marc, als je schilderkunst ooit ergens online te bewonderen is, hou ik me aanbevolen.

 5. marc on mei 24th, 2011 19:06

  Is goed Peter, dan laat ik het je wel weten : ).

 6. Peter de Kock on mei 24th, 2011 21:30

  Bedankt @Marc en veel plezier met schilderen.

 7. Michael on mei 25th, 2011 10:01

  Zwart is een prachtige kleur. Ik draag graag zwarte kleding. Kleed makkelijk af, en het vloekt nooit ergens bij. Ik vind het wel grappig om te lezen dat je de kleur zwart associeert met negatieve aspecten van het mens-zijn. Nee, dit bedoel ik niet politiek correct of zo, maar het is een klassieke stellingname om de kleur zwart te associeren met negatief en kwaad. Denk maar bijvoorbeeld aan dat de schurk in cowyboy-verhalen dikwijls aan zijn zwarte hoed te herkennen is en de held aan een witte.

 8. Peter de Kock on mei 25th, 2011 10:35

  @Michael; ik denk met dankbaarheid terug aan de held ‘Zorro’ die de mythe van de held in het wit en de schurk in het zwart heeft doorbroken. Trouwens, Paulo Coelho die toch een zeer spiritueel schrijver is, draagt ook zwart. Wat maakt het me trouwens uit wat een ander draagt: ik vind zwart ook mooi.

 9. Kurai on mei 26th, 2011 10:10

  Ik heb een tekening van de kleuterschool, daarop staat in sierlijk kleuterjuf handschrift:’Op de vraag waarom hij altid met zwart tekende antwoordde hij: ik vind zwart gewoon een mooie kleur’
  tegenwoordig zou dat betekenen dat een kind een stempel depressief of abnormaal mee zou krijgen en de ouders een gesprekje, de kinderbescherming een melding. Nog steeds teken ik veel met zwart/grijs.

  zwart is niet mooi an sich, zwart accentueert dat wat het niet bedekt, zwarte kleding legt de nadruk op je hoofd, je handen, gisteren bij het sporten(iaido) in zwarte hakama ook, iedere onnodige beweging van je handen en het zwaard vallen extra op. Alle elementen in het universum vallen op tegen het zwart. Laatst met mijn dochter door een telescoop naar de maan gekeken, dat was toch ook wondelijk om iets wat zo ver weg staat zo scherp te kunnen zien.

 10. Peter de Kock on mei 26th, 2011 12:20

  @Kurai: wat een mooie aanvulling, dank je wel. ‘zwart accentueert dat wat het niet bedekt’ prachtig. Ik denk ineens aan een donkere kamer die nodig is om foto’s te ontwikkelen. Misschien werkt het voor ons mensen ook zo, dat we een soort van duisternis nodig hebben om ons te ontwikkelen.

Laat je reactie achter!