Extreem gedrag

Geplaatst op 10 maart, 2011 

Ik heb wat filosofietjes over wat we extreem gedrag noemen:

1. Als het over ons eigen gedrag gaat, zijn de extremen de routekaart naar harmonie en balans. Harmonie en balans vinden we vaak door eerst een paar keer ‘heen en weer te stuiteren’ tussen de uitersten waarbij gaandeweg het proces de afstand tussen de uitersten steeds kleiner wordt.

2. Als het over het gedrag van een ander gaat, zijn de extremen spiegels die ons willen helpen iets in onszelf helder te krijgen. Door het extreme karakter van het gedrag kan het ons niet ontgaan en wordt de spiegel op een presenteerblaadje voor ons neergezet. We hoeven er alleen maar in te kijken.

Een citaat dat ik eerder aanhaalde in ‘Een emotionele wond als bron van kracht‘:

‘For many of our defects, all we’ve done is cross a line.  Take a few steps backwards, or redirect the energy and it becomes an asset.’

Melody Beattie

Bewaard onder Citaten, Mening

Tags: , , ,

Reacties

2 Reacties to “Extreem gedrag”

  1. Petra on maart 10th, 2011 19:36

    Van de nood een deugd maken dus. Ja. Omkeren.
    In elk probleem zit het zaadje van de oplossing verstopt, zeggen ze wel eens. Maar misschien gaat het nog verder. Kom je uiteindelijk door het ‘probleem’ tot hogere hoogten dan je ooit had kunnen vermoeden. Dan is het geen oplossing meer, maar een nieuwe kracht ontplooïen. Kennelijk zoeken we het dus onbewust juist eerst op, die extremen en dient het juist het doel! Bevrijding en kracht.

  2. Peter de Kock on maart 10th, 2011 20:26

    If it feels like shit, you are being fertilized to grow noemt Robert Burney dat. Aan fertilizer geen gebrek @Petra.

Laat je reactie achter!