De terugkeer van de eigen macht

Geplaatst op 9 december, 2010 

Niet zo lang geleden en ook niet ver hier vandaan, leefde een volk dat was geleerd om alle macht weg te geven. De mensen gaven hun macht weg over hun eigen leven, over hun eigenwaarde en zelfvertrouwen, over hun waarheid en keuzes die ze maakten. Ze gaven het met bakken tegelijk weg aan de politiek, kerk, media en wetenschap, aan artsen, leraren  en ondernemingen.

Je kon het zo gek niet bedenken of de mensen gaven hun eigen macht erover weg. Zelfs hun macht over wat ze aten en dronken en hoe ze zich kleedden gaven ze weg. Aan reclamemensen bijvoorbeeld.

Ze deden dit al heel lang en konden zich niet herinneren dat ze het ooit anders deden. Macht weggeven was net zo vanzelfsprekend geworden als adem halen.

Op een dag gebeurde wat niemand had zien aankomen: alle macht was weggegeven, er was geen druppeltje macht meer over om nog weg te geven.

Politici, kerkleiders, media leiders, wetenschappers, artsen, leraren en bedrijfseigenaren raakten in paniek want ze wilden nog meer macht. Een klein groepje onder hen, de machtsverslaafden, bedacht een oplossing: ze zouden een crisis creëren. Dat had in het verleden ook altijd geholpen om de mensen bang te maken en bange mensen geven graag hun macht uit handen.

Dus er kwam een crisis en nog één en nog één. De mensen werden inderdaad bang en wilden maar al te graag nog meer macht weggeven. Maar er was een probleem: ze hadden zichzelf al leeggegeven, ze hadden geen macht meer over om weg te geven.

Sommige mensen worden helden als ze niets meer te verliezen hebben en daar hadden de machtsverslaafden niet op gerekend. Hoe ze hun best ook deden om de crisis nog groter te maken of om nog meer crisissen te bedenken, er kwamen steeds meer helden bij die zeiden: wij nemen onze eigen macht weer in handen.

En zo werd het december 2010: het volk was op een massale schaal bezig hun eigen macht weer uit te oefenen, bezig om weer mens te worden en om macht uit te oefenen met elkaar in plaats van over elkaar.

Bewaard onder Verhaaltjes

Tags: ,

Reacties

13 Reacties to “De terugkeer van de eigen macht”

 1. Judith on december 9th, 2010 16:37

  Wat een mooi stuk! Echt leuk om je blog te lezen. Was een aanbeveling van met-k.com tijdens blogcursus!

 2. Petra on december 9th, 2010 19:37

  Wouw, wat een mooi verhaaltje!

 3. Stan Lenssen on december 9th, 2010 22:02

  Wat een prachtig verhaal Peter.
  Weet je wat ik heel sterk herken? We staan op een keerpunt met z’n allen. De oude machten creëren crisis, maar ze verkeren zelf ook behoorlijk in crisis. Power keert weer terug to the People, zou ik haast zeggen. We zien het op internet waarvan we hopen dat het vrij blijft, in de energiesector waar we zelf de producenten worden, in de publicaties, uitgaves en muziek die iedereen zomaar zelf kan uitgeven.
  En we zien in het in het werken, waar we steeds meer Vrije Werkers worden.

 4. Peter de Kock on december 10th, 2010 09:39

  Dank jullie wel @Judith, @Petra en @Stan. Wat een mooi begin van deze dag jullie comments te lezen.

  Klopt @Stan, ik had het idee voor dit verhaaltje al wat langer en toen ik het deze week eindelijk schreef was ik wel geraakt door de timing. Als deze week iets duidelijk is geworden, dan is het wel de terugkeer van onze eigen macht. Laten we alle narigheid die aan het woord ‘macht’ kleeft eraf poetsen en het verbinden met menselijkheid.

 5. Els Jansen on december 10th, 2010 09:48

  Peter, mooi verhaal met serieuze boodschap! In mijn eigen leven zie ik het op kleine schaal ook gebeuren. Ik had veel weggegeven en ben in oktober begonnen met het terugvorderen van mijn eigen macht. Dit levert strijd op…weggegeven terrein win je niet snel terug. Toch vier ik ieder klein succes en hef het glas op mezelf:-)Om mij heen zie ik het ook gebeuren, in mijn bescheiden timeline op twitter, in het leven om me heen en in het grotere verband. Om macht terug te claimen zul je wel eerst moeten weten en doorleven wat je nu eigenlijk echt wilt….
  En dat is een proces wat lang kan duren en op zichzelf al veel vergt. In mijn geval terug naar mijn kern(waarde)de verantwoordelijkheid (macht) over mijn eigen leven nemen en stoppen met het o zo ‘gemakkelijk’schikken naar de ander.Zonder zweverig over te willen komen denk ik dat er idd op grote schaal mensen opnieuw zichzelf, de ander en de wereld willen ontdekken.

 6. Peter de Kock on december 10th, 2010 10:29

  Mooi @Els: kleine succesjes vieren. Dat is wat het claimen van eigen macht zo leuk maakt, dat er een heleboel te vieren valt 🙂

 7. Tweets die vermelden De terugkeer van de eigen macht : Zwerven door het alledaagse -- Topsy.com on december 10th, 2010 09:49

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Peter de Kock, Stan Lenssen. Stan Lenssen heeft gezegd: @peterdekock Power back to the people. Mooi gezegd. > De terugkeer van de eigen macht : Zwerven door het alledaagse http://bit.ly/hzTdYY […]

 8. Petra on december 10th, 2010 12:02

  Laten we het EIGEN KRACHT noemen, de innerlijke kracht. Die maakt dat macht geen bestaansrecht meer heeft. Dan krijg je SAMEN STERK!

 9. Peter de Kock on december 10th, 2010 17:35

  Is ook een oplossing @Petra. Merk dat ‘macht’ allerlei associaties oproept. Voor mij is het met macht net als met boosheid. Ik lees wel dat mensen boosheid een negatief gevoel noemen waarbij ze doelen op het op een ongezonde of destructieve manier uiten ervan. Dat wat vanuit boosheid gedaan wordt, wordt dan verward met het gevoel zelf. Met macht is het, zoals ik het zie, ook zo.

 10. Marlies van der Meer on december 10th, 2010 13:55

  Alleen hij/zij die niet denkt in termen van macht is een ware held.

  Leuk verhaal [ook zonder kampvuur ;)]

 11. Peter de Kock on december 10th, 2010 17:35

  Dank je wel @Marlies.

 12. Petra on december 10th, 2010 18:05

  Grappig dat je boosheid noemt. Is dat geen onmacht? Ik denk dat zowel boosheid als macht overbodige begrippen worden als we leven vanuit onze ware kracht. Grappig genoeg is het engelse woord Power kracht en macht tegelijk. Maar hoe dan ook: Mooie ontwikkelingen, die je mooi verwoord hebt!

 13. Peter de Kock on december 10th, 2010 19:23

  Ha, die link (macht en boosheid) had ik nog niet gezien. Bedankt @Petra.

Laat je reactie achter!