Wat zit er verpakt onder de woorden?

Geplaatst op 26 oktober, 2010 

Onze taal kent prachtige woorden, prachtig vanwege de associaties die ze oproepen.

Ben je ooit samen met vrienden op vakantie geweest en zaten jullie ’s avonds bij de open haard de prachtigste verhalen te vertellen, dan zullen de woorden vrienden, vakantie en open haard je meteen naar die mooie herinneringen brengen.

Iedereen die het gedrag van anderen wil sturen/beïnvloeden/manipuleren/controleren, weet dit en maakt er gebruik van. Marketeers zijn er bekend en berucht mee geworden.

Woorden zijn alleen vorm, geen inhoud. De vraag is daarom steeds: wat is de inhoud, wat zit er verpakt onder de vorm, onder de woorden?

Kijk, je kunt een drol heel netjes inpakken zodat het er aan de buitenkant aantrekkelijk uitziet en zelfs als je er zachtjes in knijpt, voelt het lekker zacht maar de inhoud is en blijft een drol.

Twee voorbeelden.

1. In de computerwereld is een master/slave systeem een bekend begrip. Er is één systeem dat de baas is en andere systemen zijn de slaaf. De baas geeft opdrachten en de slaaf voert ze uit. Hoewel de woorden master en slave voor de meeste mensen geen prettige associaties oproepen, zijn vorm (de woorden master/slave) en inhoud wel met elkaar in overeenstemming.

2. In het bedrijfsleven kennen we de begrippen moederbedrijf en dochteronderneming. Stel je voor dat het moederbedrijf producten, diensten, markten, klanten en kennis weghaalt bij de aangesloten dochterondernemingen en overhevelt naar het moederbedrijf. De woorden moeder en dochter roepen voor de meeste mensen prettige associaties op maar in dit voorbeeld zijn vorm (de woorden moeder en dochter) en inhoud niet met elkaar in overeenstemming.

In dit laatste voorbeeld zou master/slave relatie meer aansluiten bij de inhoud maar dat klinkt niet lekker op feestjes als je gevraagd wordt waar je werkt: ‘Waar ik werk? Ik werk bij slaafbedrijf X.’

Bewaard onder Communicatie, Mening

Tags: ,

Reacties

4 Reacties to “Wat zit er verpakt onder de woorden?”

 1. Petra on oktober 27th, 2010 10:24

  Voel je je een slaaf of een master? In beide gevallen zou ik zeggen: bevrijd uzelf, be free!

 2. Peter de Kock on oktober 27th, 2010 13:56

  Klinkt als een mooie slogan @Petra. Dank.

 3. Ingrid on oktober 27th, 2010 19:58

  Haha, wat valt mij op aan deze mooie blog? Niet zozeer het verhaal maar het woordje “drol”. Wat opvalt is dat, sinds dochter fan is van ome Willem, hier in huis wel erg vaak over poep gesproken wordt! En nu komt het zelfs ook terug in je blog! Lachen, ik blijf het ook leuk vinden :-0

 4. Peter de Kock on oktober 27th, 2010 20:13

  Wordt er vaak over poep gesproken @Ingrid? Daar weet ik niks van 🙂

Laat je reactie achter!