Gelukkig zijn

Geplaatst op 21 september, 2010 

Een tijdje geleden plaatste ik een bijdrage op een forum over ‘Happiness’ en werd er vervolgens op gewezen me toch vooral aan de definitie van het woord te houden.

Ik wist niet dat er zoiets bestaat als DE definitie van happiness. Voor mij bestaat die definitie ook helemaal niet. Ik kan alleen vertellen wat het woord voor mij betekent, hoe het voor me voelt, hoe ik het ervaar. En als ik je dat vertel, dan vertel ik er meteen bij dat het morgen weer wat anders voor me kan betekenen.

De pest is dat er woordenboeken bestaan waar je de betekenis van een woord in kunt opzoeken. Stel dat jij morgen met een vriend of vriendin over ‘gelukkig zijn’ praat. Wat denk je dat de kans is dat ‘gelukkig zijn’ voor jullie allebei precies hetzelfde betekent? En wat denk je dat de kans is dat ‘gelukkig zijn’ voor jullie hetzelfde betekent als de definitie die het woordenboek eraan geeft?

Weg met die woordenboeken. Laten we onszelf en elkaar weer vragen stellen: Wat betekent gelukkig zijn voor jou, wat betekent gelukkig zijn voor mij? Ik denk dat er een leuk gesprek uit kan ontstaan.

Bewaard onder Communicatie, Mening

Tags: ,

Reacties

13 Reacties to “Gelukkig zijn”

 1. karin r. on september 21st, 2010 21:21

  heb ook ooit een blogstukje hierover geschreven: http://www.met-k.com/2010/07/09/hoe-omschrijf-je-geluk/

  voor mij is het een compleet tevredenheidsgevoel. vrijheid. niet moeten. geen benauwdheid. liefde voelen. jezelf kunnen zijn. veiligheid.

 2. Peter de Kock on september 21st, 2010 21:35

  Leuke blog reminder @Karin, thx.

 3. sibi on september 21st, 2010 21:57

  Vallen niet al je levensdoelen onder “gelukkig zijn”? En idd heeft ieder mens andere levensdoelen (en -verwachtingen).
  – Waarom wil je meer geld?
  – Waarom wil je beter presteren?
  – Waarom wil je anderen helpen?
  – Waarom wil je …?
  Antw: om je gelukkig te kunnen voelen.
  Dan is het idd wel zo handig om na te denken over wat gelukkig zijn voor jou betekent.

 4. Peter de Kock on september 21st, 2010 22:08

  Zoals ik het zie @sibi heb ik maar weinig nodig om de beleving van gelukkig zijn te ervaren. Toen ik vanavond naar huis reed en die mooie maan zag schitteren, had ik even dat moment. Ik hoefde er bijna niks voor te doen. Gelukkig zijn zit voor mij meer in het hier en nu zijn, bewust zijn.

 5. sibi on september 21st, 2010 22:42

  Mooi, helaas kan niet iedereen dat.
  Ik moest aan een uitspraak van Cruijff denken (ik kom uit een voetbalfam.): “Voetbal is simpel. Maar het moeilijkste dat er is, is simpel voetballen.” Dat geldt (denk ik) ook voor het leven.

 6. Peter de Kock on september 22nd, 2010 09:26

  Oh yes! Dat ben ik met je eens @sibi. Maar om in de voetballerij te blijven: toen Frank Rijkaard pas was aangesteld als trainer van Barcelona werd hem in een interview gevraagd of dat niet een ontzettend moeilijke job was. Frank dacht even na en zei: als je van te voren weet dat het moeilijk is, dan is het ook weer makkelijk.

  In plaats van moeilijk/makkelijk gebruik ik graag de term ‘proces’. En ja, een proces is net een landschap met bergen en dalen 🙂

 7. Hanneke on september 22nd, 2010 11:29

  Voor mij is het logisch dat gelukig zijn voor iedereen anders is.
  Ik werd van de week bijv. heel gelukkig van jouw reactie op mijn laatste blog Peter, dank je wel!
  En ook van die schitterende maan gisteravond en dat de zon zo lekker schijnt vandaag, dat mijn dieren het naar de zin hebben, dat er mensen zijn die voor mij goed zijn, mij willen helpen.
  En zo zijn er nog veel meer “kleine dingen” het is voor mij niet een constant iets, gelukkig zijn.

 8. Peter de Kock on september 22nd, 2010 13:15

  Yeah @Hanneke, al die vele kleine dingen, daar zit veel geluk in. Soms is het nodig, heb ik het nodig, daarin te trainen. Zo doen we tijdens het eten ’s avonds altijd een rondje dankbaarheid.

 9. Marco Raaphorst on september 22nd, 2010 19:55

  stil zijn en ineens alles voelen om je heen in alle kracht. zoiets. dat voel ik soms. en als ik in de zee zwem is het er bijna altijd.

 10. Marco Raaphorst on september 22nd, 2010 19:55

  maar het zijn slechts woorden. emoties laten zich zo slecht uitdrukken in woorden. misschien ook wel prima. een mysterie 🙂

 11. Peter de Kock on september 22nd, 2010 21:09

  Mooi gezegd @marco, ook al zijn het ‘maar’ woorden. Ik had vandaag nog zo’n moment toen ik mijn dochter van school haalde, we samen op de fiets naar huis reden en onderweg naar onze schaduwen zwaaiden.

 12. Marco Raaphorst on september 22nd, 2010 22:58

  @peter: dat klinkt leuk!

 13. Leef je eigen waarheid : Zwerven door het alledaagse on september 23rd, 2010 10:04

  […] Als voorbeeld van de onmogelijkheid om aan een begrip een definitie te koppelen die voor iedereen hetzelfde betekent en waar iedereen zich in herkent, noemde ik al ‘Gelukkig zijn’. […]

Laat je reactie achter!