Verandering in het onderwijs

Geplaatst op 15 juni, 2010 

Op het verjaardagsfeestje ontstond een interessante discussie over het onderwijs. Wat de discussie extra kleur gaf, was dat een aantal van de aanwezigen zelf in het onderwijs werken.

Gek genoeg waren de meeste het er wel over eens dat onderwijs niet meer verplicht zou moeten zijn maar dat het nodig is dat onderwijs zo goed/inspirerend/creatief is, dat kinderen er graag naar toe gaan. Vanuit behoefte en niet vanuit verplichting.

De meeste waren het er ook over eens dat er drastische veranderingen nodig zijn in het onderwijs. De vraag was waar deze veranderingen vandaan moeten komen. Van het onderwijzend personeel? Er was niet veel vertrouwen dat het onderwijzend personeel, vaak zelf al lange tijd deel van het systeem en gericht op controle, de omslag gaat maken.

De klanten dan, gaan de klanten voor de omslag zorgen? Zou kunnen maar wie zijn dan de klanten van het onderwijs? De kinderen? Nee, want die betalen niet. De ouders zijn de klanten want zij betalen. Maar hoe gaan ouders dan voor de omslag zorgen? Nee, daar gaat de omslag ook niet vandaan komen.

De veranderingen komen van twee kanten:

Op de eerste plaats wel van de klanten maar dat zijn niet de ouders,  ook al betalen zij voor het onderwijs in de vorm van geld. De klanten zijn wel degelijk de kinderen. De verandering begint daar. Zij zijn de klanten omdat zij betalen met een wezenlijk deel van hun tijd, tot hun zestiende jaar maar liefst. En de meeste nog veel langer. Zij zijn de klanten van het onderwijs en daar begint de verandering. Deze verandering is al aan de gang.

De tweede kant waar de verandering vandaan komt, is de arbeidsmarkt. Door de afbrokkeling van het fabriekssysteem en door de enorme uitdagingen waar onze samenleving mee worstelt, is er niet langer behoefte aan mensen die primair zijn opgeleid om te gehoorzamen en om het fabriekssysteem te dienen. Met een diploma of  universitaire bul in gehoorzaamheid kom je er niet meer. Deze verandering is ook al aan de gang.

Het was een heel gezellig feestje. Vandelin Fooled speelde er een akoestische live versie van zijn Internet hit ‘I walked back home’. Binnen stond de tv aan en behaalde Argentinië zijn eerste overwinning op het WK voetbal.

Bewaard onder Actualiteit, Mening

Tags: ,

Reacties

7 Reacties to “Verandering in het onderwijs”

 1. Patty Golsteijn on juni 15th, 2010 20:01

  Grappig hoe vaak ik in mijn leven bezig ben met een bepaald thema en jij er vervolgens een blogpost over schrijft 😉

  Vandaag beoordeelde ik 7 presentaties bij het Albeda (mbo) van de opleiding Marketing & Communicatie in Rotterdam. Ook daar had ik het over hetzelfde onderwerp: docenten zouden geen kennis meer moeten delen, maar ervaringen (dus echt uit de praktijk komen) en vervolgens vaardigheden aanleren. Bijv. leiderschapsvaardigheden, hoe je effectief vergadert, samenwerken, hoe je een project opzet, personal branding, etc.

  Ja, hier kan ik nog uuuuuuuuuuuuuuuren over praten…

 2. Peter de Kock on juni 15th, 2010 21:35

  Dank voor je leuke reactie Patty. Je zou ook uuuuuuuuuren kunnen bloggen over veranderingen in het onderwijs. Ik zeg: doen 🙂

 3. Michael Minneboo on juni 15th, 2010 21:17

  Goed om te lezen dat er tijdens verjaardagsfeestjes soms maatschappelijk relevante onderwerpen worden besproken.

 4. Peter de Kock on juni 15th, 2010 21:37

  Ik zal je het geheim verklappen Michael: mensen uit het onderwijs praten op feestjes altijd over het onderwijs.

 5. Revolutie in het onderwijs : Zwerven door het alledaagse on juni 17th, 2010 10:03

  […] op me heb laten inwerken, kan ik wel zeggen dat de titel van de vorige blogpost ‘verandering in het onderwijs‘ wel erg voorzichtig is uitgedrukt. Revolutie […]

 6. karin r. on juni 18th, 2010 17:36

  vandaag hier dus o.a over een gesprek gehad. check:

  http://www.met-k.com/2010/06/18/ik-droom-van-een-nieuw-onderwijssysteem-deel-2/

 7. Peter de Kock on juni 18th, 2010 20:05

  Heb het net gelezen Karin, dank je wel. Het geeft vertrouwen dat er van zoveel kanten aan het onderwijs wordt gewerkt.

Laat je reactie achter!