Al Mijn Relaties

Geplaatst op 10 juni, 2010 

Na het schrijven van de vorige blogpost herinnerde ik me ‘Al Mijn Relaties’ oftewel ‘All My Relations’ oftewel ‘Mitakuye Oyasin’.

Mitakuye Oyasin is een gebed van de Latoka Sioux indianen en het betekent: ‘Al Mijn Relaties’. Het is een gebed van eenheid en harmonie met alle levensvormen:

Op Wikipedia staat de Engelse vertaling van Mitakuye Oyasin:

Aho Mitakuye Oyasin….All my relations. I honor you in this circle of life with me today. I am grateful for this opportunity to acknowledge you in this prayer….

To the Creator, for the ultimate gift of life, I thank you.

To the mineral nation that has built and maintained my bones and all foundations of life experience, I thank you.

To the plant nation that sustains my organs and body and gives me healing herbs for sickness, I thank you.

To the animal nation that feeds me from your own flesh and offers your loyal companionship in this walk of life, I thank you.

To the human nation that shares my path as a soul upon the sacred wheel of Earthly life, I thank you.

To the Spirit nation that guides me invisibly through the ups and downs of life and for carrying the torch of light through the Ages. I thank you.

To the Four Winds of Change and Growth, I thank you.

You are all my relations, my relatives, without whom I would not live. We are in the circle of life together, co-existing, co-dependent, co-creating our destiny. One, not more important than the other. One nation evolving from the other and yet each dependent upon the one above and the one below. All of us a part of the Great Mystery.

Thank you for this Life.

Voor mij zit er in de zin ‘We are in the circle of life together, co-existing, co-dependent, co-creating our destiny’ een vergissing want ik denk dat in plaats van co-dependent wordt bedoeld interdependent. Tussen co-dependent en interdependent zit een wereld van verschil maar verder is het een prachtig gebed.

Als ik vanuit het gedachtegoed van Mitakuye Oyasin kijk naar ‘Spiritualiteit gaat over relaties. God bestaat in de kwaliteit van onze relaties’, dan kan ik me helemaal voorstellen dat het zo is. Mitakuye Oyasin en ik hebben elkaar weer gevonden en als dank draag ik deze blogpost op aan ‘Al Mijn Relaties’.

Bewaard onder spiritualiteit

Tags: , ,

Reacties

7 Reacties to “Al Mijn Relaties”

 1. Hanneke on juni 10th, 2010 11:35

  Prachtig! Dank je wel Peter.
  Alles is één:-)

 2. Peter de Kock on juni 10th, 2010 20:01

  Graag gedaan Hanneke, wat kunnen we veel leren van die indianen. Mitakuye Oyasin.

 3. Jooper on juni 10th, 2010 11:47

  Doet me goed dit. Om na een verkiezingsdag waarbij onvrede bepalend is voor de uitslag (en waar ik dan weer een gevoel van onvrede over krijg) te lezen over dankbaarheid. Mensen vergeten hoe goed we het hier hebben. Onvrede los je op door zelf dingen te veranderen, niet door op Wilders te stemmen.

 4. Peter de Kock on juni 10th, 2010 20:02

  That’s the spirit Jooper! Thx.

 5. Relaties met vorige levens : Zwerven door het alledaagse on juni 11th, 2010 10:02

  […] Vanaf nu ga ik mijn best doen om in contact met die rollen waar ik moeite mee heb te denken: Mitakuye Oyasin. Want bij ‘Al Mijn Relaties’ horen ook mijn relaties met vorige […]

 6. Huub Koch on juni 12th, 2010 19:29

  Blijft boeiend die Indianen wijsheid. Heb zelf ooit een paar weken bij de Cowichan stam in British Columbia, Canada doorgebracht. Dan realiseer je je wel wat het cultuur verschil is en hoever de gemiddelde stadsmens van de natuur af staat!

 7. Peter de Kock on juni 12th, 2010 21:21

  Dat lijkt me een hele inspirerende ervaring Huub. Heb je er wel eens over geschreven, ben wel benieuwd naar je ervaringen.

Laat je reactie achter!