Vaardiger en onzekerder

Geplaatst op 27 mei, 2010 

Coert Visser schreef onlangs op één van zijn vele blogs over een verschijnsel dat het Dunning – Kruger effect heet. In het kort komt dit effect erop neer dat als je ergens vaardiger in wordt, ook de onzekerheid toeneemt. Volgens het artikel van Coert komt dit omdat als mensen hun vaardigheden verbeteren, ook hun vermogen verbetert om zichzelf te beoordelen met als gevolg een meer kritische zelfbeoordeling.

Soms lees ik wel eens wat van mijn eigen blogs terug zoals die over focussen en de kracht van focussen en heb ik het idee dat iemand anders ze heeft geschreven. Heb ik dat geschreven? Weet ik dan hoe ik kan focussen? Heb ik dat geleerd? Waarom pas ik het dan niet toe GRRRRRRR!?

Maar dankzij Coert kan ik opgelucht adem halen: ooooooh, het is het Dunning – Kruger effect maar.

Ook de Wikipedia geeft een beschrijving van dit effect en citeert daarbij Bertrand Russell:

‘Het probleem met de wereld is dat de dommen overlopen van zelfverzekerdheid, terwijl de intelligenten vol twijfel zitten.’

Laat mij maar lekker twijfelen 🙂

Twijfelen kan best gezond zijn. Door te twijfelen stel je jezelf vragen en kom je tot nieuwe inzichten en verdieping.

Bewaard onder Citaten, Persoonlijk

Tags:

Reacties

8 Reacties to “Vaardiger en onzekerder”

 1. Petra on mei 27th, 2010 10:25

  En zo vindt de mens elke dag weer een nieuw excuus om niet voor z’n volle potentie te gaan…

 2. Peter de Kock on mei 27th, 2010 17:05

  Hoe bedoel je Petra? Je kunt onzekerheid toch juist bekrachtigend gebruiken?

 3. Edwin on mei 27th, 2010 13:42

  Een interessant fenomeen inderdaad. De posting op MindHacks inspireerde mij ook http://www.edwinmijnsbergen.nl/2010/05/of-ben-jij-zo-dom-het-dunningkruger.html

 4. Peter de Kock on mei 27th, 2010 17:03

  Bedankt voor je link Edwin. Heel toepasselijk die video van Louis van Gaal op je blog.

 5. Petra on mei 28th, 2010 11:26

  Dat kan. Jezelf vragen blijven stellen is niks mis mee. Maar twijfel betekent vaak stappen niet durven zetten of stappen terug zetten. Daarom noem ik het een excuus.
  Het punt is – volgens mij – dat als je dingen met denken gaat proberen op te lossen of aan te pakken, je er niet uitkomt. Wel als je je innerlijke stem of je gevoel volgt en je daarop richt, dat versterkt. Het denken brengt altijd twijfel teweeg. De tegenreactie van het ego naar mijn idee. Het ego dat ons altijd weer klein probeert te krijgen. En dan is het: Waar richt je je aandacht op, wat versterk je?
  .

 6. Peter de Kock on mei 28th, 2010 12:48

  Ik heb je punt te pakken Petra, dank je wel. Moed is voor mij niet de afwezigheid van angst, twijfel of onzekerheid, maar stappen zetten ondanks de angst, twijfel of onzekerheid.

 7. Hanneke on mei 30th, 2010 14:41

  Bedankt, Peter én Petra. Dit te lezen geeft me weer net even een duwtje dat ik nodig heb om iets af te gaan sluiten:-)

 8. Peter de Kock on mei 30th, 2010 17:06

  Succes met afsluiten Hanneke. Duwtjes zijn er om vooruit te komen 🙂

Laat je reactie achter!