De comeback van ‘Knaapje Jan’ als ‘Vandelin Fooled’

Geplaatst op 15 april, 2010 

Herinner je je Knaapje Jan nog, de singer/songwriter die zijn muzikale talent en humor inzette om geld in te zamelen voor KIKA (Kinderen Kankervrij)? Zo nee, dan hier twee geheugensteuntjes:

Nou ken ik Knaapje Jan als een liefhebber van wat ik de betere popmuziek noem. Met The Editors, Interpol of The National kun je gerust bij Knaapje Jan aankloppen en voor een bijzondere opname van REM komt hij ’s nachts gegarandeerd zijn bed uit. Ik was dan ook niet verrast deze week het volgende van hem bericht te lezen:

Persbericht – Bergen op Zoom

Comeback van het jaar? Het zou zomaar kunnen! Ruim twee jaar geleden hoorden we voor het laatst van Knaapje Jan. Geheel in de lijn van zijn vrijgevige karakter, gingen de opbrengsten van zijn voorjaarshit “Van Sonja Bakker Mag Je Alles Eten” naar een goed doel.

Deze keer is alles anders. Zijn nieuwe nummer ‘I Walked Back Home’, een Engelstalig nummer zoals de titel al doet vermoeden, zal zijn vaste schare fans verrassen, al dan niet aangenaam. “Ik voelde de behoefte om mijn grenzen te verleggen”, aldus Knaapje Jan. “Dan kom je al snel bij de Engelse taal terecht. Bijkomend voordeel is dat het minder opvalt wat voor een onzin je eigenlijk uitkraamt.” Ook qua genre is Knaapje Jan een andere weg ingeslagen. Niet langer domineren blaasinstrumenten zijn muziek. Snerpende gitaren vormen de climax van ‘I Walked Back Home’, een nummer dat gedragen wordt door een blaasorgeltje dat doet denken aan de muziek die je in de Efteling bij het land van Laaf kunt horen.

Bij een dergelijke doorstart hoort ook een nieuwe, internationaal klinkende, naam moet het voormalige Knaapje gedacht hebben. Voortaan gaat hij door het leven onder de naam ‘Vandelin Fooled’. “Een ‘vandelin’ klinkt voor mij als een vrouwelijke vandaal, wat ik wel een geinige gedachte vind. Waar dat ‘Fooled’ vandaan komt puzzelen de fans zelf maar uit!”

Een nieuw project is overigens al in de maak, eveneens een twee jaar oud idee, waar een nieuw passend jasje bij gezocht is. Titel: Sophisticated Burglar. We zijn benieuwd!

Nieuwsgierig naar het nieuwste werk van ‘Vandelin Fooled’? Luister hier naar de Internet primeur van ‘I walked back home’:

Ik kan niet wachten het nummer live te horen. Dat wordt nog een hele toer toer voor Vandelin Fooled want hij speelde alle partijen op ‘I walked back home’ helemaal zelf in. Ik hou me aanbevolen de gitaarpartij aan het eind van het nummer mee te spelen. Met de distortion knop van mijn Boss ‘Metal Zone’ op max. gaat dat zeker lukken 🙂

En het allerlaatste nieuws van Vandelin Fooled is dat er plannen zijn voor een YouTube video.

Bewaard onder Muziek

Reacties

9 Reacties to “De comeback van ‘Knaapje Jan’ als ‘Vandelin Fooled’”

 1. Jooper on april 15th, 2010 10:54

  Psst, Peter… 10 mei is er een nieuw album van The National, niet verder vertellen! Misschien dat je Oceansize (album: Effloresce) btw ook wel leuk vind, past volgens mij wel in je (mooie) rijtje van The National, Interpol en Editors. Elbow?

 2. Peter de Kock on april 15th, 2010 17:58

  Bedankt voor je tips Jooper. Oceansize ken ik nog niet, ben benieuwd.

 3. Ingrid on april 15th, 2010 13:53

  Geweldig Jan! Heel herkenbaar! Jou kennende heb je hier heel wat uurtjes met veel plezier aan zitten werken!
  Dit berichtje even via Peter want je zal deze reacties ook wel lezen!

 4. Peter de Kock on april 15th, 2010 17:59

  Ingrid, waarom noem je Vandelin Fooled eigenlijk Jan? 🙂

 5. Vandelin Fooled on april 16th, 2010 00:06

  Peter, ik ben vereerd door de aandacht die je aan mijn hobby hebt besteed! Heel leuk om nu Vandelin Fooled in te kunnen tikken bij Google en dan bovenaan te staan!
  Aan Ingrid: Heel wat uurtjes genoten inderdaad, maar ook heel wat uurtjes ergernis en gevloek, als het niet helemaal lukte zoals ik het in mijn hoofd hoorde. Ik weet nu wel waarom echte zangers hun liedjes uit het hoofd kennen. Na 40 keer inzingen is dat geen enkel probleem!
  Groeten!

 6. Peter de Kock on april 16th, 2010 10:09

  Hoi Vandelin Fooled, heb je ook de muziektip van Jooper gelezen? Oceansize lijkt me ook echt wat voor jou.

 7. Toos Koolen on mei 2nd, 2010 18:36

  Jan hier sta ik van perplex ,ga jij hier in verder
  want ik kan er echt van genieten. het is de moeite om te genieten van de jeugd en je verdient om beroemd te worden. ik hoop dat er veel mensen op reageren.bent u het hier mee eens?

 8. Peter de Kock on mei 3rd, 2010 18:51

  Bedankt voor je reactie Toos. Wat zal Jan blij zijn met zo’n fan.

 9. Verandering in het onderwijs : Zwerven door het alledaagse on juni 15th, 2010 10:03

  […] was een heel gezellig feestje. Vandelin Fooled speelde er een akoestische live versie van zijn Internet hit ‘I walked back home’. Binnen stond […]

Laat je reactie achter!