De dinosaurussen van deze tijd

Geplaatst op 9 april, 2010 

Ik probeer me voor te stellen wat er miljoenen jaren geleden omging in de dinosaurussen toen ze met bosjes het bijltje erbij neerlegden. Ik bedoel, op een gegeven moment ging er eentje dood en nog eentje, het werden er tien, honderd, duizend, honderdduizend en het ging maar door tot de laatste aan toe. Wat hebben de nog levende dinosaurussen gedacht en gedaan toen ze steeds meer dode soortgenoten zagen en een enorme lijklucht de atmosfeer vulde? Dat moet ze toch zijn opgevallen?

Dachten ze dat het probleem wel zou overwaaien? Klaagden en mopperden ze? Gaven ze andere diersoorten de schuld? Probeerden ze de boel in de doofpot te stoppen, met camouflagekleurige bodybags bijvoorbeeld zodat niemand de lijken zag? Richtten ze onderzoekscommissies op?

Ik denk dat de dinosaurus van toen zijn lot moedig heeft aanvaard zo van: ‘OK, we hebben miljoenen jaren geleefd en we hadden het goed. Aan alles komt een eind, let it be.’

De meest gangbare theorie over het uitsterven van de dinosaurussen is dat een meteorietinslag de oorzaak is geweest. Niet alleen de dinosaurussen maar alle landdieren zwaarder dan 5kg legden het loodje

Wat is precies de meteorietinslag geweest die de dinosaurussen van nu aan het wankelen brengt? Is de financiële crisis de meteoriet of zijn de financiële systemen de dinosaurus zelf? En welke zware landdieren zijn er nog meer aan het wankelen? Kerk, bedrijfsleven, politiek, onderwijs, media? Feit is dat de dinosaurussen van nu zijn heel wat minder moedig zijn dan de dinosaurussen van toen. Waardig sterven is een kunst.

De meeste dinosaurussen van toen wogen net zoveel als één of twee olifanten maar een stevige Argentinosaurus kwam overeen met het gewicht van maar liefst dertien olifanten. Afslanken tot 5kg had ze het leven kunnen redden maar zoveel jaren evolutie om dit voor elkaar te krijgen, had deze soort niet.

Maar er is goed nieuws voor de zwaargewichten van nu, de dinosaurussen van deze tijd. Door heel snel heel veel lichter te worden, kunnen ze het redden. Lichter worden door alles wat gebaseerd is op macht, manipulatie, leugens, uitbuiting en geweld los te laten.

Zo niet: bye bye dino’s.

Bewaard onder Actualiteit, Mening

Tags: ,

Reacties

6 Reacties to “De dinosaurussen van deze tijd”

 1. Petra on april 9th, 2010 10:17

  Interessante vergelijking. Er is alleen een groot verschil tussen de ‘dino’s van toen’ en de ‘zwaargewichten van nu’ en dat zijn wij ‘gewone mensen’ zelf. Wij hebben de machthebbers zelf zoveel macht gegeven, ons laten manipuleren en voorliegen en uitbuiten. Zonder onze instemming was het nooit zover gekomen. Als we dat inzien, hebben we zelf de macht en hoeven we ons niet te beklagen over hen die ons in de tang hebben…
  Remember: nobody can cause you any harm without your permission (citaat Paulo Coelho)
  Maak jezelf vrij! (mijn favoriete boodschap as you know!)

 2. Peter de Kock on april 9th, 2010 17:26

  Maar dat is geweldig nieuws Petra, dan kunnen we zelf het ‘afslankproces’ in beweging zetten. Dank voor het delen.

 3. Petra on april 9th, 2010 19:36

  Ja, inderdaad! Gelukkig is het proces ook al begonnen! En jazeker, vergeleken met een paar eeuwen geleden zijn we al ver gevorderd!

 4. Peter de Kock on april 9th, 2010 20:22

  Ik ben blij met je aanvulling Petra want ik merk soms dat als ik vanuit een bepaalde perceptie aan het schrijven ben zoals over die dinosaurussen, ik de andere percepties even niet zie. Op zich is dat handig want dan komt er tenminste een eind aan de blog (er zijn oneindig veel percepties) en tegelijkertijd vind ik het verrijkend via comments zoals de jouwe, dezelfde blog even vanuit een andere hoek te bekijken. Thx.

 5. Petra on april 10th, 2010 08:54

  Daartoe nodig je zelf uit…! Maar dat is toch ook precies de bedoeling? 🙂

 6. Peter de Kock on april 10th, 2010 09:01

  … en dat vind ik ook het leuke van bloggen, kleine stukjes inzicht uitbouwen tot grotere stukjes en daar de stukjes van anderen aan toevoegen en dan de contouren van de puzzel herkennen en dat weer delen met anderen. Magic. Dank Petra.

Laat je reactie achter!