Het kruis als relatiesymboliek

Geplaatst op 2 april, 2010 

Goede vrijdag lijkt me de ideale dag om de schijnwerpers te richten op het kruis.

Ik blogde al eerder over het boek ‘The Practice of Freedom – Aikido Principles as a Spiritual Guide’ van Wendy Palmer en doe het nu weer.

Je kent vast wel die vragen als ‘Welke boeken zou je meenemen naar een onbewoond eiland?’ Ik zou het boek van Wendy Palmer meenemen al zou ik er op een onbewoond eiland misschien niet zoveel aan hebben. Waarom? Omdat haar boek juist zo belangrijk is in een leven vol interactie met anderen want wat is er leuk aan Aikido zonder partner die de rol van aanvaller wil spelen, wat is er leuk aan een spiritueel leven zonder interactie met anderen?

Deze week las ik in haar boek een stuk waarin ze de symboliek van het kruis gebruikt om duidelijk te maken waarom de relatie met jezelf zo essentieel is.

Het kruis bestaat uit een verticaal gedeelte en een horizontaal gedeelte. Het verticale gedeelte staat voor de verbinding en de relatie met jezelf, de relatie met je lichaam en spirit, met de aarde, met je inspiratie en levenstaak. Het horizontale deel van het kruis staat voor de relaties met anderen.

Alleen als het kruis een stevig verticaal gedeelte heeft, is het sterk genoeg om het horizontale gedeelte te dragen. Alleen als je een sterk ontwikkelde relatie met jezelf hebt, kun je relaties met anderen dragen.

Vergelijk het met een plant of boom: de stam is het verticale deel en de takken het horizontale deel. Om de takken te kunnen dragen heeft de plant of boom een stevige stam nodig.

Ik vertaal haar boodschap naar wat ik noem een gezonde vorm van egoïsme oftewel niet-egoïstisch egoïsme: de relatie met jezelf als de allerbelangrijkste beschouwen om vanuit die gezonde relatie, gezonde relaties aan te gaan met anderen. Codependency is dan wat ik noem een ongezonde vorm van egoïsme oftewel egoïstisch niet-egoïstisch zijn: de relaties met anderen gebruiken en manipuleren om een besef van zelf en welzijn te verkrijgen.

Een fijn Paasweekend allemaal.

Bewaard onder Boeken, Codependency

Tags: ,

Reacties

3 Reacties to “Het kruis als relatiesymboliek”

 1. Seth Godin in Antwerpen : Zwerven door het alledaagse on april 5th, 2010 10:02

  […] inspiratie voor de blogpost over het kruis als relatiesymboliek en het belang van een gezonde relatie met jezelf, kreeg ik donderdag 1 april toen ik in de trein […]

 2. Hanneke on april 5th, 2010 11:08

  Het begint allemaal met jezelf en in jezelf. Vroeger heb ik geleerd dat je eerst aan een ander moest denken en dat deed ik dan ook. Anders was je een grote egoist! Veel later ging ik inzien dat ik daardoor geen relatie met mezelf had.
  Tegenwoordig is dat een stuk beter, die relatie met mezelf en ik laat mijn boomwortels stevig de grond ingroeien.

  Fijne Pasen!

 3. Peter de Kock on april 5th, 2010 12:33

  Wat een aansprekend en persoonlijk voorbeeld Hanneke, dank je wel.

Laat je reactie achter!