Zeg het helder en direct

Geplaatst op 27 januari, 2010 

We zien elkaar morgen op het station??? Om half drie. Vier uur kan ook??? We nemen dan de Intercity. De Interliner kan ook, nog even uitzoeken???

Krijg je wel eens zo’n e-mail? Ik wel en ik heb er een hekel aan. Ik raak ervan in verwarring over wat die ander nou precies bedoelt, wat hij/zij van mij vraagt. Voor ik het weet zet ik mijzelf aan het werk om uit te puzzelen wat die ander mogelijk bedoelt:

Zien we elkaar morgen nou wel of niet? En zo ja, is het dan om half drie of om vier uur? Nemen we dan de Intercity of de Interliner? Wie zoekt dat uit? Wordt van mij verwacht dat ik dat doe of doet die ander dat?

Of wanneer je iemand vraagt: ‘Wil jij de boodschappen doen vandaag?’ en die ander dan antwoordt met ‘Jij kunt toch ook boodschappen doen?’. Bedoelt die ander nou ja of nee?

Ik noem dat indirect communiceren. De één zegt niet recht voor z’n raap wat hij/zij wil en de ander wordt aan het werk gezet om dat dan maar uit te vogelen. Ik hou ervan als dingen helder en duidelijk zijn:

We zien elkaar morgen op het station om half drie en nemen dan de Intercity. Er vertrekt om vier uur ook een Interliner, die is goedkoper maar de reis duurt een half uur langer. Ik wil graag met de Intercity reizen. Hoe is dat voor jou?

Of:

Ik wil graag morgen met je afspreken op het station. Wil jij uitzoeken of we dan de trein nemen of de Interliner en wat de vertrektijden zijn?

Daar hou ik van. Het is helder, direct en ik weet precies wat er van mij gevraagd wordt. Dat gaat voor mij over respect van elkaars ruimte.

Bewaard onder Communicatie

Tags: ,

Reacties

4 Reacties to “Zeg het helder en direct”

 1. Hanneke on januari 27th, 2010 20:24

  Alweer zo ontzettend herkenbaar en daarom moest ik ook een beetje lachen.
  Zelf deed ik dat vroeger ook heel vaak vrees ik en dat was bij mij denk ik uit een soort angst en/of onzekerheid.

 2. Peter de Kock on januari 27th, 2010 20:30

  Alweer bedankt Hanneke 🙂 Het is mij ook niet vreemd en ik ben blij dat ik het nu anders kan.

 3. Petra on januari 28th, 2010 09:08

  Wat ontzettend interessant, met name jouw laatste zin! Zo heb ik het nooit bekeken. Ik denk altijd juist ruimte open te laten voor de ander door het niet al te strak vast te leggen. Zo’n mail zou ik overigens nooit sturen, maar beide andere voorbeelden ook niet. (Anderen sturen mij treintijden door en omdat ze me kennen ook die van de volgende trein… haha)

 4. Peter de Kock on januari 28th, 2010 17:12

  Hmmm, en wat jij schrijft vind ik weer interessant Petra: ruimte laten voor de ander. Terwijl ik het als ontvanger ervaar als een claim op mijn ruimte (waar ik natuurlijk de keuze heb de e-mail terug te sturen met het verzoek concreet te zijn). Wat het zo interessant maakt is dat het in beide gevallen (de zender en de ontvanger) om ruimte gaat. Stel dat wij twee die zender en ontvanger zijn, en we bespreken hoe we communiceren en wat dat met ons doet, dan komen we tot de conclusie dat we eigenlijk allebei hetzelfde voor ogen hebben (ruimte). Wat zullen we dan een lol hebben 🙂

Laat je reactie achter!