Gehechtheid

Geplaatst op 10 december, 2009 

Elke dag zijn er wel momenten van confrontatie als het gaat om gehechtheid. Het opruimen van een kledingkast bijvoorbeeld.

Ik wilde kleding sorteren om naar het kringloopcentrum te brengen. De keuzes zijn snel gemaakt omdat ik precies weet wat ik al lange tijd niet heb gedragen en wat ik nooit meer zal aantrekken omdat ik me er niet meer prettig in voel. De kleren zijn nog in goede staat, hebben een tijdje bij me gepast maar doen dat nu niet met. Logisch om ze dan naar het kringloopcentrum te brengen zodat iemand anders er nog plezier aan kan beleven. Tevens een manier om de overvloed te laten stromen: weggeven wat je zelf niet meer nodig hebt.

Het stapeltje voor het kringloopcentrum ligt klaar. Maar dan gebeurt het: ik pak elk kledingstuk nog eens in mijn handen en vraag me af of het echt wel zeker is dat ik dat kledingstuk nooit meer aantrek.  Misschien dit shirtje nog maar bewaren want dat stond toch altijd zo leuk op die zwarte broek. En dat andere shirtje is misschien handig voor het geval dat…  En zo komt er bij elke kledingstuk dat door mijn handen gaat een verhaaltje.

Die verhaaltjes over ‘toch maar bewaren voor het geval dat…’ kloppen niet, het zijn echo’s van mijn gehechtheid aan die kleren. Gehechtheid kent geen logica want ook al zou ik die kleren bewaren, ik trek ze nooit meer aan.  Gehechtheid maakt loslaten ook zo moeilijk.

De kleren liggen ondertussen bij het kringloopcentrum. Ik hoop dat ze snel een nieuwe eigenaar vinden.

Ook een alledaagse indicator voor gehechtheid is boodschappen doen in de supermarkt met in je hoofd dat ene gerecht dat je graag wilt klaarmaken. Moet je opletten wat er in je gebeurt als één of meerdere ingrediënten zijn uitverkocht. Op het moment dat je ontdekt dat je dat ene gerecht niet kunt klaarmaken, laat de gehechtheid zich voelen. Ook aan een idee of plan kun je gehecht zijn.

Bewaard onder Persoonlijk

Tags: , ,

Reacties

3 Reacties to “Gehechtheid”

 1. Joep Oomen on december 10th, 2009 13:51

  Herkenbaar 🙂 De gesprekken die ik heb gehad met een doosje kabelschoentjes (die ik al 20 jaar meezeulde) voordat ik ze de kliko ingooide.
  Wat helpt is een tijdje Anti-Kraak gaan wonen, want bij iedere verhuizing kom je dezelfde ‘zooi’ weer tegen, en dan merk je meteen of alle ‘zooi’ zijn gewicht wel waard is 🙂

 2. Ingrid on december 10th, 2009 21:00

  En ik heb tegelijk met de kleren ook een groot keukenapparaat naar de kringloop gebracht. Dat apparaat stond hier zeker al 6 jaar te verstoffen want we gebruikten het nooit. Iedere keer wilde ik het te koop zetten op marktplaats maar schoof het ook weer iedere keer voor me uit. Dat zou me veel tijd kosten: Eer je zo’n ding via Marktplaats hebt verkocht! Dus bleef het staan en kwam er weer een laag stof bij. Tot ik besloot om hem weg te brengen naar de kringloop met het idee dat iemand anders er misschien wel wat mee doet en er heel blij mee is! Ik had er een heel tevreden gevoel bij! Loslaten, opruimen, weggeven, ruimte creeren, heerlijk!

 3. Peter de Kock on december 11th, 2009 00:33

  Joep en Ingrid, dank jullie wel. Als je die verhalen over gehechtheid nooit van anderen hoort, zou je bijna denken dat het niet spoort. Fijn dat er zoiets als delen bestaat. Cheers, Peter.

Laat je reactie achter!