Maak van overvloed rijkdom

Geplaatst op 7 december, 2009 

Hoe was jouw Sinterklaasbeleving? Waren de gevolgen van de crisis merkbaar?

Wat ik zaterdagavond van Sinterklaas heb gezien was overvloed. Een bijna belachelijke overvloed. Met belachelijk bedoel ik dat naarmate de avond vorderde, het uitpakken steeds sneller ging om toch maar die hele stapel cadeaus te kunnen afwerken. Kinderen die zo snel mogelijk het papier van een cadeau afscheurden en meteen nadat ze het cadeau herkenden (milliseconden werk), snel begonnen met het uitpakken van het volgende cadeau. Het had wel wat weg van lopende band werk waar alles draait om productiviteit.

Het woord overvloed roept bij mij allerlei prettige associaties op. Ik doe mijn best me bewust te zijn van de overvloed die overal is. Vaak komt dat erop neer het vanzelfsprekende wat minder als vanzelfsprekend te beschouwen. Een vis heeft pas in de gaten dat het omringd was door een overvloed aan water als het op het droge ligt te spartelen.

En toch voelde ik me zaterdagavond wat ongemakkelijk bij die overvloed aan cadeaus.

Bij Tai Chi leer je bewegingen te vertragen en met volle aandacht te maken, om de bewegingen op te vullen met aandacht. Iemand met Tai Chi ervaring ziet al gauw of de beweging die iemand maakt, gevuld is of niet, of de beweging vol is of leeg.

Ik denk dat het met cadeaus uitpakken ook zo werkt. Dat die overvloed aan cadeaus pas echt als overvloed wordt ervaren als het uitpakken wordt vertraagd en met zo volledig mogelijke aandacht gebeurt. Is die aandacht er niet, dan is die overvloed aan cadeaus gewoon een grote berg papier, karton en plastic.

We hebben allemaal de gave van aandacht, we kunnen kiezen waar we aandacht aan geven  en hoeveel. Overvloed vraagt te worden opgevuld met aandacht want pas dan komt het tot rijkdom.

Bewaard onder Mening, Persoonlijk

Tags: , ,

Reacties

2 Reacties to “Maak van overvloed rijkdom”

  1. Mike's Webs on december 7th, 2009 15:27

    Nu heb ik geen Sinterklaas gevierd, maar ik herken mezelf wel een beetje in die kids die de kado’s uitpakten. Ik heb zelf een enorme koophonger als het gaat om strips en boeken. Ik vind het fijn om door mijn favoriete winkels te struinen opzoek naar nieuw leesvoer. Probleem is dat je op een gegeven moment sneller koopt dan je kunt lezen. Op een gegeven moment draait alles om het vinden en het kopen, en minder om het lezen. Wat het euforisch gevoel van de aanschaf wat hol maakt. Ik neem mezelf geregeld voor om me eerst door de stapel heen te werken en tijdelijk te stoppen met kopen. Maar dan zie je weer een leuk boek in de uitverkoop…

  2. Peter de Kock on december 7th, 2009 19:54

    Natuurlijk, ik herken mezelf ook Michael in die kinderen en ook in wat jij schrijft over de honger naar strips en boeken. Ik koop ook meer boeken dan ik kan lezen en als ik naar het lijstje boeken kijk dat ik op mijn leeslijst heb staan, vraag ik me af of me dat allemaal nog lukt in dit leven.

    Maar wat je schrijft zet me wel weer even aan het reflecteren over zaterdagavond. Kijk, die kinderen hadden veel plezier met het uitpakken van cadeau’s. Vanuit de perceptie dat alles aan de buitenkant een reflectie is van de binnenkant, begin ik te vermoeden dat ik degene was die er met zijn aandacht niet echt bij was tijdens het uitpakken. Ik zat me op dat moment geloof ik een beetje te vervelen. Dus het advies om van overvloed rijkdom te maken door er met volle aandacht bij aanwezig te zijn, is iets wat ik zelf nog heb te leren.

Laat je reactie achter!