Thanksgiving

Geplaatst op 27 november, 2009 

Gisteren was het Thanksgiving Day, een dag om extra stil te staan bij al het goede en daar dankbaar voor zijn. Tijdens het avondeten doen we meestal even een rondje dankbaarheid, de ene dag lepel ik met het grootste gemak een aantal dingen op om dankbaar voor te zijn en de andere dag moet ik ze er bij wijze van spreken uitpersen. Maar wat er die dag ook gebeurd is, er zijn altijd redenen te bedenken om dankbaar te zijn. Al is het maar dat er weer een bord met eten voor mijn neus staat.  En wat ook wel eens oplucht, is dankbaarheid uitspreken voor bijvoorbeeld een chagrijnig humeur of sombere bui. Why not?

’s Morgens begin ik mijn dag met een riedeltje aan affirmaties. Ze voelen al een tijdje niet meer zo krachtig aan ik vraag me af of ik ermee door zal gaan of dat ik nieuwe affirmaties zal bedenken. Misschien dat de menselijke denkgeest wat sceptisch wordt als lange tijd elke ochtend dezelfde affirmaties voorbijkomen.  Zo van:  Alweer die zelfde  affirmatie, is dit nog niet geregeld dan?

Vanochtend, bij wijze van experiment, geen enkele affirmatie gebruikt. Dat voelde even onwennig omdat het  zo vertrouwd is  de dag ermee te beginnen. Maar, en dat was de tweede stap van het experiment, de affirmaties die ik gewoonlijk gebruik omgezet in dankbaarheid. Dus de affirmatie ‘Ik ben gezond’ wordt dan bijvoorbeeld ‘Gezondheid bedankt’. En daar was het ineens weer: die energie van ‘Wow, nieuwe dag: kom maar op’.

Melody Beattie schrijft over dankbaarheid:

Gratitude unlocks the fullness of life. It turns what we have into enough, and more. It turns denial into acceptance, chaos to order, confusion to clarity. It can turn a meal into a feast, a house into a home, a stranger into a friend. Gratitude makes sense of our past, brings peace for today, and creates a vision for tomorrow.

Dat zijn zo wel meer dan genoeg redenen er mee aan de gang te blijven.

Lees ook:

Bewaard onder Persoonlijk

Tags: , ,

Reacties

5 Reacties to “Thanksgiving”

 1. Vragen, affirmeren of dankbaarheid? : Peter's weblog on februari 17th, 2010 17:17

  […] het stukje over ‘Thanksgiving’ schreef ik al dat het werken met affirmaties voor mij niet meer zo krachtig aanvoelt als dat het […]

 2. Vragen, affirmeren of dankbaarheid? : Peter's weblog on februari 17th, 2010 17:17

  […] het stukje over ‘Thanksgiving’ schreef ik al dat het werken met affirmaties voor mij niet meer zo krachtig aanvoelt als dat het […]

 3. Vragen, affirmeren of dankbaarheid? : Peter's weblog on februari 17th, 2010 17:17

  […] het stukje over ‘Thanksgiving’ schreef ik al dat het werken met affirmaties voor mij niet meer zo krachtig aanvoelt als dat het […]

 4. Vragen, affirmeren of dankbaarheid? : Peter's weblog on februari 17th, 2010 17:17

  […] het stukje over ‘Thanksgiving’ schreef ik al dat het werken met affirmaties voor mij niet meer zo krachtig aanvoelt als dat het […]

 5. Vragen, affirmeren of dankbaarheid? : Peter's weblog on februari 17th, 2010 17:17

  […] het stukje over ‘Thanksgiving’ schreef ik al dat het werken met affirmaties voor mij niet meer zo krachtig aanvoelt als dat het […]

Laat je reactie achter!