De ideale blog

Geplaatst op 11 november, 2009 

Via Google reader volg in een aantal blogs over professioneel bloggen en over het schrijven van een blog. Veel van die blogs gaan over het aantrekken en vasthouden van de aandacht van de lezer want aandacht is schaars en vluchtig.

Ik lees tientallen blogs per dag. Nu is lezen misschien een groot woord voor wat ik doe want veel blogs lees ik niet  maar bekijk ik. Ik bekijk de titel en enkele vetgedrukte zinnen en bepaal aan de hand daarvan of ik de blog wil lezen. Ik word er steeds handiger in om snel te bepalen of iets echt interessant is of maar een beetje.

Bloggers weten dat maar al te goed en hebben allerlei tips and tricks bedacht om de aandacht van de lezer beet te pakken. Veel van die tips and tricks leiden tot hetzelfde recept voor de ‘ideale blog’. Dat recept is ongeveer als volgt: neem een prikkelende titel (bijvoorbeeld een vraag waar de lezer  mee zit), begin de blog met het benoemen van een probleem (een probleem waar de lezer zich in herkent) en kom dan met de oplossing in de vorm van lijstjes met actiepunten. Belangrijke zinnen vetgedrukt zodat de lezer de tekst als het ware kan scannen zonder alles te hoeven lezen.

Een blog die volgens dit recept is geschreven ziet er keurig uit en binnen enkele seconden kun je beoordelen hoe interessant de blog is.  Veel blogs die in volg en die volgens dit recept zijn geschreven, gaan over interessante onderwerpen en toch inspireren ze me vaak niet voldoende om ze met aandacht te lezen, laat staan dat ik de lijstjes met actiepunten  uitvoer. De opbouw van zo’n blog is volmaakt, het onderwerp interessant en toch doet het me weinig.

Deze week las ik de blog ‘Another Quick Thought’ van Joe Brummer. Deze blog voldoet absoluut niet aan het ‘ideaal’ van een blog en is qua opmaak een saaie lap tekst. Ook de titel is weinig inspirerend. En toch heb ik deze blog met aandacht gelezen, voelde ik me erdoor geraakt en geïnspireerd. Had Joe zijn verhaal in het jasje van de ‘ideale blog’ gestopt, dan had ik zijn blog waarschijnlijk niet gelezen.

Misschien is de doorsnee bloglezer iemand die graag leert via lijstjes, via opsommingen en actiepunten. Maar blogs met lijstjes en actiepunten, daar ben ik snel ongelezen mee klaar. Die actiepunten voer ik vrijwel nooit uit en ik vergeet zo’n blog ook weer snel.

Maar die blog van Joe Brummer draag ik met me mee. Misschien is mijn manier van leren anders. Ik leer niet graag via lijstjes, actiepunten, adviezen of tips and tricks. Ik leer meer en gemakkelijker van het voorbeeld en ervaringen van anderen. Ik leer van het verhaal over hoe een ander met een probleem heeft geworsteld, een oplossing heeft gevonden of een nieuw inzicht heeft ontwikkeld. Ik leer van verhalen over ervaringen.

Sommige blogs zien er uit als lesjes die geleerd moeten worden, stukken uit een studieboek. Heel efficiënt en vast en zeker pedagogisch en didactisch verantwoord. Maar dat zijn niet de blogs waar ik warm van wordt. Doe mij maar zo’n blog als die van Joe Brummer, zo’n blog waar iemand zich kwetsbaar opstelt en zijn eigen leermomenten deelt.

Bewaard onder Bloggen, Schrijven

Tags: , ,

Reacties

8 Reacties to “De ideale blog”

 1. Mike's Webs on november 11th, 2009 13:35

  Mee eens. Het verhalende element maakt dat een blog persoonlijk wordt. Dat je empathie met de schrijver kan voelen, je kunt inleven in zijn ervaringen. Dat lukt mij bij een puntenlijstje doorgaans ook niet.

 2. Peter de Kock on november 11th, 2009 14:16

  Precies, dat is het Michael: het voelen van empathie met de schrijver. Thx.

 3. Huub Koch on november 12th, 2009 11:35

  Misschien komt het ook wel door dat blogging op zich al weer zo’n tijd bestaat en dat als je een beetje op de hoogte bent van wat van professionele bloggers doen er ook op uitgekeken bent. De meeste nieuwe postings met als onderwerp ’10 tips for creating a succesfull weblog’ zal ook mij niet meer boeien. Het meeste wat ik lees is me bekend en voor zover ik iets met zo’n lijstje zou kunnen doen had ik het zelf al gedaan zonder me van het lijstje bewust te zijn. Wellicht daarom dat ik termen als professioneel of amateur of semi-professioneel bloggen liever zou vermijden. Het enige criterium wat er nog toe doet in de information overload is of het me raakt, inspireert of op andere wijze iets met me doet. Zie ook http://tinyurl.com/nx8bjd

 4. Peter de Kock on november 12th, 2009 21:36

  Mooie link Huub 🙂 Ik snap wel dat er blogs zijn die het bestaan van een ‘ideaal blogmodel’ omarmen want dat zijn vaak blogs waar geld verdiend wordt met schrijven over bloggen. En om in de sfeer van professionalisme doen modellen het nog steeds erg goed.

 5. Huub Koch on november 13th, 2009 12:39

  Maar het blijft een feit: Het mooiste model is geen model. (Vrij naar Tswang Tze)

 6. Peter de Kock on november 13th, 2009 12:43

  Wat geeft dat een vrijheid om lekker te experimenteren. Dank Huub.

 7. Jooper on december 17th, 2019 19:27

  Tsja, op één of andere manier moet alles tegenwoordig succesvol of winstgevend zijn, het liefst inderdaad in een standaard format en zo hapklaar mogelijk. Dan moet je ook nog een bepaalde frequentie hanteren en als het even kan ook nog op de zo gunstig mogelijke tijdstippen. Vermoeiend allemaal. Voor mij is een blog succesvol als de schrijver schrijft met plezier, dan lees ik met evenveel plezier. Het leven is veel makkelijker als je het voor jezelf doet en je je geluk, aandacht en bevestiging niet hoeft te halen uit online likes en hits.

 8. Peter de Kock on december 17th, 2019 22:35

  @jooper: Jeu, een blogje van tien jaar geleden toen de wereld er nog heel anders uitzag. Standard formats kunnen best nuttig zijn, ik denk bijvoorbeeld aan de productie van potten pindakaas. Die moeten natuurlijk wel allemaal hetzelfde smaken. Maar voor wat meer creatieve expressies, nou nee. Een fijne Kerst alvast en bedankt voor deze tijdreis 🙂

Laat je reactie achter!