De containerman

Geplaatst op 12 oktober, 2009 

Door het keukenraam zie ik hoe een oude man zijn fiets tegen de muur stalt. Hij kijkt even om zich heen en grabbelt met één arm in de afvalcontainer van de Albert Heijn die om de hoek staat. Op de tast zoekt hij iets tussen het afval maar wat? Eten? Drank? Puzzelstukjes voor de Albert Heijn eredivisie puzzelactie?

Als hij zijn arm weer uit de container haalt heeft hij twee bosjes bloemen in zijn hand. De vorige avond heeft iemand van de Albert Heijn een beslissing genomen over het lot van de bloemen: koopwaar NEE, afval JA. En daarom liggen de bloemen waar gisteren nog  voor betaald moest worden nu tussen het afval. Albert Heijn had ze ook kunnen weggeven, gratis. Maar als dat uitlekt, koopt niemand meer bloemen in de hoop ze tegen sluitingstijd gratis mee te krijgen.

De man stopt de bloemen in één van zijn fietstassen en grabbelt nog een keer. Dit keer is zijn buit drie bosjes bloemen. Het vraagt flink wat vaardigheid om op de tast tussen al dat afval drie bosjes bloemen op te vissen. Hij stopt de bloemen in zijn andere fietstas.  Zijn fiets ziet er kleurig uit, het lijkt ineens voorjaar in de herfst. Nog twee keer grabbelen en hij haalt nog een stuk of vijf bossen bloemen op, zijn fietstassen puilen uit.

Hij stapt op, zoekt even naar de nieuwe balans van zijn fiets en rijdt weg. Iemand heeft vandaag veel bloemen in huis.

Ik noem hem ‘containerman’ en als ik ooit een filmscript bedenk voor een film die gaat over iemand die oog heeft voor schoonheid waar jij en ik afval zien, dan is hij de hoofdpersoon. Jammer dat ik geen foto heb genomen want dan had ik meteen een prachtige foto voor de filmposter. ‘Containerman’: de film voor het betere filmhuis.

Bewaard onder Verhaaltjes

Tags:

Reacties

Een Reactie to “De containerman”

  1. De kracht van een verhaal | Peter’s weblog on oktober 26th, 2009 21:44

    […] alles zit een verhaal: van een toevallige ontmoeting met een goeroe tot een meneer die in een afvalcontainer graait.   Zelfs in een doodnormale man zit een verhaal.  En waarom is dat? Omdat we […]

Laat je reactie achter!