Positief denken en affirmaties

Geplaatst op 29 juli, 2009 

Onlangs verschenen er wat berichtjes op Internet met als boodschap: ‘Positief denken kan schadelijk zijn‘. Een aantal weblogs hadden dit kopje van elkaar overgenomen waarvan de bron lag bij een wetenschappelijk onderzoek van de University of Waterloo. Volgens dit onderzoek kregen zelfverzekerde mensen meer zelfvertrouwen als ze positieve uitspraken deden (bijvoorbeeld: ‘Ik ben een beminnelijk persoon’) en kregen onzekere mensen er juist een negatiever zelfbeeld van.

Als ik in Google zoek naar ‘Positief denken kan schadelijk zijn’ dan schrik ik van het aantal websites en weblogs dat de conclusie van het onderzoek zondermeer heeft overgenomen. Die conclusie verrast me omdat ik juist goede ervaringen heb met positief denken en affirmeren.

De stelling ‘Positief denken kan schadelijk zijn’ is op de letter beschouwd natuurlijk helemaal waar want alles kan schadelijk zijn. Zelfs ademhalen kan bijzonder schadelijk zijn: als je onderwater probeert adem te halen dan verzuip je.

In dit artikel deel ik een paar inzichten en ervaringen met betrekking tot positief denken en affirmeren.

Metafoor 1: als je gaat opruimen wordt de zooi eerst groter

Als je jezelf onderhanden gaat nemen met behulp van positief denken en affirmeren, dan kun je dat vergelijken met het opruimen van je kamer.

Ik meen dat het Melody Beattie is die deze metafoor gebruikt en daarover zegt: als je je kamer gaat opruimen wordt de rotzooi eerst groter. Eerst wordt alles overhoop gegooid, kasten en dozen leeggehaald, en de kamer verandert in een puinhoop. Daarna begint het schoonmaken, het sorteren van wat bewaard moet blijven en wat weg kan en krijgt alles weer een plekje. Maar voordat je een opgeruimde kamer hebt, wordt de zooi eerst groter. Als je begint met positief denken en affirmeren kan hetzelfde effect ontstaan.

Metafoor 2: de pijn is het hevigst vlak na een operatie

Ook een metafoor van Melody Beattie die zegt dat als je met positief denken en affirmeren  gaat beginnen, of met andere technieken die ingrijpen in je denk- en gedragspatronen, dit te vergelijken is met een operatie, een operatie op jezelf. En dat als je daar pas mee begint, de pijn eerst toeneemt. De pijn is het hevigst vlak na een operatie.

Probeer niet je gevoelens te controleren

Op één van de weblogs die verwezen naar het onderzoek over de effecten van positief denken, las ik als voorbeeld dat als je steeds tegen jezelf zegt: “Ik ben niet bang’, dat dit niet werkt. En dat klopt, dit werkt ook niet.

Je moet affirmaties nooit gebruiken om je gevoelens te controleren of te veranderen. Als je angst voelt, verdriet of boosheid, dan is dat wat je voelt. Gevoelens zijn er voor om te voelen, te herkennen, erkennen en accepteren. Als je het gevoel, de energie in je lichaam, ook echt voelt en accepteert, dan kun je jezelf vertellen dat het OK is om angst te voelen en kun je zeggen ‘Ik ben veilig’.

Affirmeer wat je wel wilt in plaats van wat je niet wilt

Een tweede reden waarom ‘Ik ben niet bang’ niet werkt is dat deze affirmatie en ontkenning bevat.

De menselijke denkgeest heeft wat problemen met het woordje ‘niet’. Denk maar aan wat er gebeurt als iemand je zegt om niet aan een roze olifant te denken. Waarschijnlijk komen er dan zomaar ineens gedachten of beelden bij je op van een roze olifant.

Een positieve affirmatie is een bevestiging van wat je wel wilt in plaats van wat je niet wilt. Dus niet ‘Ik heb geen schaarste’ maar ‘Ik leef in overvloed’.

Affirmeer alsof het al is gerealiseerd

Spreek je affirmatie uit of schrijf de affirmatie op in een vorm alsof  wat je wilt al is bereikt, alsof het er al is. Dus niet ‘Ik zal in overvloed leven’ maar ‘Ik leef in overvloed’.

Want als je zegt ‘Ik zal in overvloed leven’ zeg je eigenlijk dat je op dit moment niet in overvloed leeft. En daar geef je aandacht en energie aan.

Actie, actie, actie

Kom in actie. Affirmeren dat je een geweldige voetballer bent heeft geen enkele zin als je niet in actie komt om te trainen en te oefenen.

Affirmeren is slechts het begin

Affirmeren is slechts één stapje om daar te komen waar je wilt zijn. Als voorbeeld ‘De Creatiespiraal’ van Marinus Knoope. De creatiespiraal beschrijft de twaalf stappen die nodig zijn van het zaaien van je verlangen (bijvoorbeeld met behulp van affirmaties) naar de oogst ervan.

Doe wat voor jou werkt

Het is wezenlijk belangrijk om zelf uit te vinden wat voor jou wel en niet werkt. Ongeacht wat een ander of een wetenschappelijk onderzoek er ook over zegt: doe wat voor jou werkt! Leer je eigen waarheid ontdekken en herkennen en erop te vertrouwen. Het kan best nuttig zijn te leren van anderen maar check altijd of het resoneert met wat voor jou waar is en met wat voor jou werkt. Geloof je eigen waarheid, niet die van een ander.

Bewaard onder Actualiteit, Mening, spiritualiteit

Tags: , , , , , ,

Reacties

8 Reacties to “Positief denken en affirmaties”

 1. Petra on juli 29th, 2009 12:13

  Ha Peter, helemaal mijn onderwerp weer!
  Gisteren vroeg ik me (hoe toevallig weer..) nog af wat er mis is met ‘hedonist/levensgenieter’ zijn, je kent het vast wel – uit de enneagramtheorie. De valkuil is dat levensgenieters problemen over het hoofd zien. ‘Nou èn?’, dacht ik natuurlijk. Focus je op problemen of op oplossingen? That’s the point, welke kant ga je op? Wat is je richting?
  Ik ben inmiddels een overtuigd voorstander van positief denken, je richten op het licht, hoe je het noemen wil. Dat zal ik ook zeker blijven.
  Maar het bezwaar begrijp ik inmiddels ook: Je kunt niet net doen alsof! Er zal dus echt een knop om moeten en soms moet daar inderdaad even iets voor opgeruimd worden onderweg. De overtuiging moet je voelen, om het alleen maar te benoemen heeft geen zin. Dan is het een kunstje. En dat zal inderdaad schadelijk zijn, want dan geef je allerlei onverwerkte zaken de kans om achter jouw rug om te groeien. Je hebt ze nog niet bij kop en kont gepakt om te transformeren, om te zetten. Onze overtuigingen (ons zelfbeeld bijvoorbeeld) zit zo diep geworteld, dat roei je niet een, twee, drie uit met wat positieve affirmaties. En dan zullen ze terug slaan. Maar toch… als je maar weet waar je naartoe op weg ben en je focus blijft houden – niet al te krampachtig, want ook dat werkt averechts. Want… waar komt die krampachtigheid vandaan? Wat zit daarachter?

 2. Huub Koch on juli 29th, 2009 16:19

  Waar zouden we zijn zonder verbeeldingskracht? Want Columbus zei het asl: You can never cross the ocean unless you have the courage to lose sight of the shore – http://tinyurl.com/ngtbhl

 3. Thanksgiving | Peter’s weblog on november 27th, 2009 22:16

  […] Positief denken en affirmaties […]

 4. Vragen, affirmeren of dankbaarheid? : Peter's weblog on februari 17th, 2010 19:44

  […] Lees ook: Positief denken en affirmaties […]

 5. Vragen, affirmeren of dankbaarheid? : Peter's weblog on februari 17th, 2010 19:44

  […] Lees ook: Positief denken en affirmaties […]

 6. Vragen, affirmeren of dankbaarheid? : Peter's weblog on februari 17th, 2010 19:44

  […] Lees ook: Positief denken en affirmaties […]

 7. Vragen, affirmeren of dankbaarheid? : Peter's weblog on februari 17th, 2010 19:44

  […] Lees ook: Positief denken en affirmaties […]

 8. Vragen, affirmeren of dankbaarheid? : Peter's weblog on februari 17th, 2010 19:44

  […] Lees ook: Positief denken en affirmaties […]

Laat je reactie achter!