Communicatie met het hart

Geplaatst op 22 juli, 2009 

Wij zijn multidimensionale wezens, we bestaan tegelijkertijd op verschillende niveaus. Veel disfunctionele overtuigingen komen voort uit de verwisseling van die niveaus: dat wat waar is op het ene niveau als waarheid projecteren op het andere niveau is vragen om ellende.

Stel je voor dat we op het hoogste spirituele niveau perfect zijn, dat we de Liefde zijn.  Als je dat projecteert op het fysieke niveau hier op aarde, op het mens-zijn, dan kun je je gemakkelijk gaan oordelen over de niet zo perfecte aard van het mens-zijn. En het is nou juist de bedoeling om als perfect spiritueel wezen te ervaren hoe het mens-zijn is met alle ongemakken en beperkingen van dien. Als mens hoort het erbij om af en toe ook eens boos te zijn en om een conflict te hebben met een ander. De ervaring van ruzie maken en weer uitpraten, heerlijk!

Ik merk dat door de toenemende belangstelling voor spiritualiteit, ook steeds meer spiritueel jargon wordt losgelaten op hoe we mens moeten zijn. Het voorbeeld dat ik regelmatig hoor is dat van de ‘hart tot hart communicatie’ of ‘communicatie vanuit het hart’ of ‘luisteren met je hart’.

Er is vast en zeker een niveau in ons multidimensionaal bestaan waar het hart deze functies vervult. Maar hier op aarde met de benen stevig op de grond en in de blubber hebben we niet voor niks een mond gekregen om mee te praten en oren om mee te luisteren.  We hebben niet voor niks een taal van woorden die aan alle kanten rammelt maar waar we het wel mee moeten doen. En dat is precies wat het spirituele wezen dat we zijn wil ervaren: hoe het is om zich via taal, gesproken taal, te verbinden met anderen. Een verbinding nota bene die er op een hoger niveau natuurlijk al lang en breed is.

Als je die mensentaal maar niks vindt en liever van hart tot hart communiceert of liever met je hart luistert, prima! Probeer het maar eens uit als je bij de bakker een brood wilt bestellen. Wedden dat het een stuk sneller gaat als je gewoon zegt ‘Een half volkoren graag’?

Bewaard onder Communicatie, Mening, spiritualiteit

Tags: , ,

Reacties

5 Reacties to “Communicatie met het hart”

 1. Petra on juli 22nd, 2009 13:40

  Zeg je tegen de bakker: ‘Een half volkoren graag’, met een glimlach en aandacht voor de mens achter de bakker of zeg je het gedachtenloos, terwijl je met je aandacht heel ergens anders bent?

 2. Joep Oomen on juli 23rd, 2009 17:43

  Grappig Peter, maar is de wereld niet zo, zoals je er tegenaan kijkt?

  Voor de rest sluit ik me aan bij Petra.

 3. Gertrud Althausen on juli 23rd, 2009 20:01

  Ik hoor hier boosheid als ik met mijn hart luister.
  Met je hart communiceren kun je als mens op aarde net zo als in de hemel. Het betekend gewoon met liefe, mededogen,zonder oordeel communiceren en luisteren. Met begrip voor jezelf en de ander. Dit komt voort uit aandacht schenken aan jou reactie en waarom jij nou zo reageerd. Met de ander heb je niets te maken, het is jou reaktie. Waarom ben je zo geraakt?

 4. Leven in een gigantische lasagneschotel | Peter’s weblog on november 4th, 2009 21:15

  […] Communicatie met het hart […]

 5. Hoofd of hart? | Peter’s weblog on november 10th, 2009 10:20

  […] Lees ook: Communicatie met het hart […]

Laat je reactie achter!