Eerherstel voor de angst

Geplaatst op 18 mei, 2009 

In zijn boek ‘De Creatiespiraal’ beschrijft Marinus Knoope de weg van wens naar werkelijkheid, de natuurlijke weg waarlangs de mens zijn eigen wensen realiseert:

Ik vind het een bijzonder inspirerend boek, praktisch en magisch tegelijk. Zie voor meer informatie over de creatiespiraal en over Marinus Knoope de website: www.decreatiespiraal.nl

Een detail dat ik in de spotlight wil zetten is angst.

Iedere onaangename emotie, zo schrijft Marinus Knoope, draagt in zichzelf een schat. De emoties nodigen uit de schatten te ontdekken. Als voorbeeld noemt hij een aantal van die schatten:

Aan boosheid koppelt hij kracht en zelfrespect, aan angst koppelt hij het verlangen naar avontuur, aan verveling de behoefte aan stilte en inkeer, aan machteloosheid de kwaliteit van overgave, aan vermoeidheid koppelt hij ontspanning en aan verdriet koppelt hij lust.

De emotie die mij het meest intrigeert is die van angst omdat angst naar mijn idee één van de meest ondergewaardeerde emoties is. Angst ‘mag’ er vaak niet zijn. Angst draagt het etiket ‘negatief’. En dan is er nog de angst voor de angst. En daarom bestrijden en bevechten we de angst en gaan we voorbij aan de kwaliteit erachter.

Daarom ben ik blij dat Marinus Knoope aan angst de specifieke kwaliteit van verlangen naar avontuur koppelt: eerherstel voor de angst.

Over angst schreef ik onder andere:

Bewaard onder Boeken

Tags: , ,

Reacties

5 Reacties to “Eerherstel voor de angst”

 1. Joep Oomen on mei 19th, 2009 14:35

  Dit is inderdaad een magisch superboek !

 2. Schenk aandacht aan je wensen | Peter’s weblog on mei 19th, 2009 18:54

  […] vervolgje op ‘Eerherstel voor de angst‘ over het boek ‘De Creatiespiraal‘ van Marinus […]

 3. Gertrud Althausen on mei 19th, 2009 19:39

  Wat in het boek niet voorkomt is het feit dat je het hele rijtje van wensen naar ontspanning kan doorlopen zonder te krijgen wat je wilde omdat hetgeen jij wilde, compleet niet in je zieleplan past en dus ook niet wordt gegeven.Eerst dus daarna luisteren en dan pas die creatiepsiraal erop loslaten.
  In ieder geval zal ik het boek nog een keer lezen…

 4. Peter de Kock on mei 19th, 2009 20:23

  Gertrud, klopt. We zijn CO-CREATORS. Het creatieproces gaat samen met een hoger plan.

 5. Bereid je voor op het succes na het succes | Peter’s weblog on juni 15th, 2009 18:02

  […] Eerherstel voor de angst. […]

Laat je reactie achter!