Straffeloos ‘nee’ zeggen

Geplaatst op 4 mei, 2009 

Als iemand je wat vraagt is het niet altijd duidelijk of de vraag ook echt bedoeld is als verzoek of dat de vraag een verkapte opdracht is of een eis.  Hoe kom je hier achter?

Ik denk dat er maar één manier is om daar achter te komen: checken (vooral belangrijk als je ‘nee’ wilt zeggen).

De ander vragen of wat jij verstaan hebt als vraag ook daadwerkelijk bedoeld is als vraag of dat het bedoeld is als opdracht of eis. Wat is het verschil? Op een vraag die als verzoek bedoeld is kun je straffeloos  ‘nee’ zeggen. Jouw ‘nee’ heeft dan geen consequenties. Heeft jouw ‘nee’ wel consequenties, dan is er sprake van een opdracht of eis.

Je kunt het de ander ook direct zonder u-bocht constructies vragen: ‘Heeft mijn ”nee” consequenties?’ Is het antwoord ‘ja’, dan kun je nog vragen wat die consequenties zijn en kun je beslissen of je die consequenties wilt accepteren of niet. Wil je de consequenties accepteren, en  zeg je ‘nee’ tegen de als vraag geformuleerde opdracht of eis, dan weet je wat je te wachten staat. Wil je de consequenties niet accepteren, zeg dan  ‘ja’ tegen de als vraag geformuleerde opdracht of eis. Laat je jezelf dan niet dwingen door die ander? Nee, je neemt gewoon een intelligente beslissing.

Hier een inspirerende kijk van Byron Katie ‘What’s the reality of pressure

Bewaard onder Communicatie

Tags: , ,

Reacties

2 Reacties to “Straffeloos ‘nee’ zeggen”

  1. Hoezo nee? | Peter’s weblog on mei 5th, 2009 20:18

    […] schreef ik over ‘Straffeloos nee zeggen‘. Ik wil nog even inzoomen op het ‘nee’ […]

  2. In de supermarkt | Peter’s weblog on mei 15th, 2009 10:59

    […] Lees ook: Hoezo nee? en Straffeloos ‘nee’ zeggen […]

Laat je reactie achter!