Overlaten aan het onderbewustzijn

Geplaatst op 16 maart, 2009 

Vanochtend zat ik me te bedenken wat ik allemaal wilde doen en schrok van de hoeveelheid aan dingen die ik graag wil. Een denkgeest kan een heleboel dingen bedenken om te doen en uiteindelijk zijn er maar twee handen om alles geregeld te krijgen. De prioriteitsvraag kan dan behulpzaam zijn maar deze vraag bracht me dit keer in gevecht met mezelf. Wat dan helpt is het gevecht opschrijven, opschrijven wat er allemaal om voorrang schreeuwt.

Zo’n stukje schrijven lucht niet alleen op, ik heb gemerkt dat het bijzonder nuttig kan zijn mezelf op papier een paar vragen ter stellen en daar op dat moment geen antwoord op te geven. Vaak komt het antwoord vanzelf op een ander tijdstip. Zo ook vandaag. Ik had mezelf de vraag gesteld wat het belangrijkste is om te doen. Het antwoord kwam aangewaaid in de vorm van een artikel over het onderbewustzijn van Tim Brownson .

Het onderbewustzijn regelt een heleboel dingen zonder dat je er bewust aandacht aan hoeft te besteden. Je hartslag, het aanspannen van je spieren, het verteren van je eten en het knipperen met je ogen ziijn allemaal dingen die perfect vanuit het onderbewstzijn worden geregeld.  Het bewstzijn kan al deze taken onmogelijk vervullen omdat het zoveel informatie niet kan verwerken, het onderbewustzijn kan dat wel. Het onderbewustzijn communiceert ook met ons, via gevoelens bijvoorbeeld. En daar zit een valkuil omdat we met onze gedachten een gevoel gemakkelijk kunnen overrulen of het rationaliseren en afdoen als onbelangrijk.

Ik nam me voor om me niet druk te maken over wat nou werkelijk het belangrijkste is om te doen. Op dit moment schrijf ik deze post en dat was één van de punten van mijn to do lijstje vandaag: een stukje schrijven over mijn geworstel met keuzes. Hoe ik tot deze keuze ben gekomen? Ik heb geen idee, als ik er logisch over nadenk zijn een aantal andere dingen belangrijker dan wat ik nu aan het doen ben. En toch ben ik er zeker van dat dit is wat ik nu moet doen. Als ik een andere keuze had gemaakt had ik me nu misschien ook afgevraagd of dat nou echt wel het allerbelangrijkste is. Misschien moet ik gewoon niet te veel naar al die gedachten luisteren en meer op intuïtie doen.

Bewaard onder Persoonlijk, Schrijven

Tags: , ,

Reacties

2 Reacties to “Overlaten aan het onderbewustzijn”

  1. Gertrud Althausen on maart 17th, 2009 06:54

    wahaha, hebben we hetzelfde thema gekozen al dan nit in een andere invulling…..kan ik me verwonderen

  2. Peter de Kock on maart 17th, 2009 16:55

    Inderdaad haha ‘occulte partner’ 🙂

Laat je reactie achter!