Behoeften, bestaan die eigenlijk wel?

Geplaatst op 10 februari, 2009 

Het herkennen en erkennen van behoeften is een wezenlijk onderdeel van het model van Geweldloze Communicatie. Dit model dat is geïntroduceerd door Marshall Rosenberg, bestaat uit vier stappen:

 1. Waarneming
 2. Gevoel
 3. Behoefte
 4. Verzoek

Voorbeeld: Ik heb de hele dag gewerkt. Ik voel me moe en heb behoefte aan rust. Ik zou graag willen dat iemand de boodschappen doet. Wil jij de boodschappen doen?

Ik vroeg me laatst af of behoeften als zodanig eigenlijk wel bestaan. In het model van Geweldloze Communicatie vervullen ze een nuttige rol, behoeften zetten aan tot actie. Alle mensen op aarde hebben dezelfde behoeften, ongeacht huidskleur, ras of geslacht. Vanuit behoeften kunnen we ons met elkaar verbinden.  

Maar toch….? Vermoeidheid kan ik in mijn lichaam voelen. Maar waar zit dan die behoefte? Is dat niet een mentaal concept dat ik lanceer als ik iets voel? Misschien bestaat er alleen zoiets als het hebben van een behoeftebeleving. Ik kan dus wel de beleving hebben dat ik een behoefte heb.  Het is net als met geweld. Geweld bestaat als zodanig ook niet. Maar je kunt bij bepaald gedrag wel de beleving van geweld hebben.  Als we vrij zouden zijn van mentale concepten dan zouden we vanuit het gevoel direct handelen. 

Het is maar vanuit welke perceptie ik tegen behoeften aankijk. Ik kan me voorstellen dat de IK BEN BEWUSTZIJN niet zoiets kent als behoeften. En de IK als mens kent wel behoeften. Eten en drinken bijvoorbeeld maar ook creativiteit, spelen, autonomie, veiligheid, acceptatie en integriteit om er een paar te noemen.

Bewaard onder Communicatie

Tags: , , ,

Reacties

2 Reacties to “Behoeften, bestaan die eigenlijk wel?”

 1. Gertrud Althausen on februari 17th, 2009 09:13

  ehm nou zit ik even fronzend te lezen en nog eens….even nadenken…behoeften zijn iets van het lichaam,omdat de levende omhulling van IK BEN BEWUSTZIJN nou eenmaal brandstof nodig heeft zoals eten en drinken en slapen. Al stijgt je bewustzijn tot 100 % moet het vege lijf nog wel gevoed worden. Het negatieve ego kan je behoeften doen voorspiegelen die buiten het noodzakelijke kader liggen: helemaal alleen zijn, dure dingen, geld, macht,veel vrouwen, veel vakantie, duur kasteel, noems eens wat. daar kan het IK BEN BEWUSTZIJN alleen een stokje voorsteken als de BEHOEFTE AAN BEWUSTWOORDING wordt vervuld. Hier is vaak alleen weinig behoeftebevrediging te bespeuren.
  Geweldlooze communicatie – ik had er tot nu toe niets over gehoord, ik ben een Gordon-methode-vrouw, is weer eens zo’n duur begrip maar draait alleen om duidelijke en vriedelijke verwoording van het gewenste zonder meteen de knuppel te pakken – zijn we bij give-peace-a-chance en de hemelse vrede.

 2. Peter de Kock on februari 17th, 2009 17:50

  Beste Gertrud, dit artikel is ontstaan naar aanleiding van een stuk uit a course in miracles. Op het Spiritueel ondernemersnetwerk in de groep geweldloze communicatie staat de volledige discussie en raakt precies datgene wat jij ook schrijft.

Laat je reactie achter!