Complimenteren

Geplaatst op 28 januari, 2009 

Meteen na de geboorte drukken alle ervaren ouders je op het hart om van elk moment te genieten omdat het allemaal zo snel gaat. En het is een vreselijke open deur maar het is waar.

Groei en bloei is een wonderlijk proces om van dichtbij mee te maken, elke dag weer nieuwe dingen ontdekken. Kleine stapjes. En als ik dan een jaar terugkijk dan lijkt het wel een quantum leap want vele kleine stapjes vormen samen een enorme sprong in de ontwikkeling.

Een thema dat me meer en meer bezig houdt is dat van belonen, bijvoorbeeld door het geven van complimenten. Op de blog van Coert Visser kwam ik een toepasselijk filmpje tegen van Alfie Kohn.

Alfie Kohn on positive reinforcement:

Kijk ook even naar het filmpje Alfie Kohn on punishment:
 

Tip: lees ook de volgende artikelen van Coert Visser over complimenteren:

Nuttig materiaal voor iedereen die met mensen werkt en in het bijzonder voor mensen die met kinderen werken. Het eerste stapje is gemakkelijk gezet: in de plaats van zeggen “Dat heb je goed gedaan” vraag je “Hoe heb je dat gedaan?”.

Als ouder werkt het ook om eens gewoon in stilte te genieten van iets wat je kind doet: lekker kijken, waarnemen en genieten. Stil en in verwondering zijn. Applaus en ‘Goed zo!’ kan best eens achterwege blijven, hoe trots je je als ouder ook voelt.

Bewaard onder Communicatie, vaderschap

Tags: , ,

Reacties

Een Reactie to “Complimenteren”

  1. Het meest achterlijke oordeel aller tijden: stout : Zwerven door het alledaagse on maart 29th, 2010 11:06

    […] dat is voor een andere keer. Lees  over het belonen en straffen van kinderen het artikel ‘Complimenteren‘ en kijk vooral naar de twee korte filmpjes van Alfie […]

Laat je reactie achter!