Het boek voor mannen: ‘De terugkeer van de koning’

Geplaatst op 4 januari, 2009 

‘De terugkeer van de koning’ van Ton van der Kroon is een boek voor de man die de moed heeft zichzelf te confronteren met zijn man zijn, en die het verlangen heeft zich te laten inspireren door zijn man zijn.

De schrijver, Ton van der Kroon, is pionier op het gebied van mannenwerk in Nederland. Hij is auteur, medium en coach en geeft workshops voor mannen.

De versie die ik las is de volledig herziene en uitgebreide uitgave. Deze bestaat uit twee delen: de weg naar binnen en de weg naar buiten.

Deel 1 begint met een uiteenzetting van de verschillende archetypen die steeds weer terugkeren in mythen en verhalen: de heilige, de magiër, de nar, de koning, de krijger, de minnaar en de wildeman. Elk archetype correspondeert met een chakra en vertolkt een bepaalde functie.

Deel 1 beschrijft de weg naar binnen. De schrijver gebruikt zogenaamde initiatieverhalen zoals het verhaal van Parcival (de weg van de held), Hamlet (de zoektocht naar de vader), Dionysus (de kracht van de lust), de Wildeman (de ontmoeting met de dood) en Simba (de roep om nieuw leiderschap). Initiatie betekent naar binnen gaan, het is het binnengaan van de wereld van de ziel.

Er bestaan in deze tijd bijna geen initiatierituelen meer. De overgang van jongen naar man wordt als fase overgeslagen en er zijn ook bijna geen initiators meer, oude wijzen of mentors die mannen kunnen helpen met het in contact komen met hun eigen essentie. Aan de hand van de initiatieverhalen biedt de schrijver een hulpmiddel om de weg naar binnen weer te begaan. Ze zijn bedoeld als inspiratie en als kompas.

Deel 2 van het boek gaat over de weg naar buiten, de wereld in. Ging deel 1 over de uitdagingen van het individu, in deel 2 gaat het over de uitdagingen van de samenleving en de tijd waarin we leven. Ook nu gebruikt de schrijver verhalen zoals The Truman show, The Matrix, Lord of the Rings en Titanic.

Deel 2 benoemt de problemen en uitdagingen waar we in deze tijd mee te maken hebben die het gevolg zijn van onze manier van leven.

Deel 1 van het boek leest bijzonder vlot en de opbouw bestaat afwisselend uit een stukje van een verhaal en de vertaling ervan door Ton van der Kroon naar het man zijn. Dit levert concreet en bruikbaar gereedschap op om ‘de koning te laten terugkeren’. Deel 1 slaagt voor mij glorieus als inspiratiebron en als kompas. Het leest ook echt als een uitnodiging deze weg te begaan en ik ben daar zeker enthousiast over.

Na mijn enthousiasme over deel 1, de weg naar binnen, viel deel 2, de weg naar buiten, mij tegen. In deel 2 worden veel grote problemen van deze tijd aangehaald. De boodschap: gaan we ten onder of leren we van de fouten uit het verleden? Apocalyps of initiatie?

Voor mij is het wereldbeeld dat deel 2 schetst zodanig somber dat ik de weg naar buiten ervaar als moedeloos in de plaats van als een uitnodiging ook deze weg van harte te gaan.  Zo wordt Al Gore in deel 2 opgevoerd als de man in het kraaienest die de bel luidt: ijsberg recht vooruit!

Ook komt voor mij de verbinding met het mannenwerk en het man zijn niet uit de verf in deel 2. Hierdoor eindigt het boek voor mij in een sombere stemming die doet verlangen naar de sprankeling van deel 1.

Deel 1 is voor mij het hart en de ziel van het boek ‘De terugkeer van de koning’ en het is dit hart en deze ziel die ik elke man kan aanraden.

Bewaard onder Boeken

Tags:

Reacties

2 Reacties to “Het boek voor mannen: ‘De terugkeer van de koning’”

  1. Joep Oomen on januari 14th, 2009 23:51

    Hi Peter,
    Ik heb de eerste versie van het boek gelezen en was van mijn sokken.
    Waar ik benieuwd naar ben is wat het boek met je gedaan heeft. Voor mij werd duidelijk dat man zijn door je sexe, de mannelijke vormen hebben, niets zegt over je ware MAN zijn.

  2. Peter de Kock on januari 15th, 2009 19:02

    Wat het boek met mij gedaan heeft Joep, is dat het me heeft geconfronteerd en uitgenodigd. Geconfronteerd met wat ik doe en wat ik anders wil, geconfronteerd met de vergaande dysfunctionaliteit van onze maatschappij, en uitgenodigd om dingen ook echt anders te doen, om de veranderingen te beginnen bij mezelf. Wat een avontuur!

Laat je reactie achter!