Gezond is wat anders dan ‘niet schadelijk’

Geplaatst op 28 december, 2008 

Tijdens een productpresentatie over draadloze locale computernetwerken werd de vraag gesteld of de elektromagnetische straling van deze netwerken schadelijk is voor de gezondheid. De vraag werd beantwoord met een verwijzing naar het gebruik van de mobiele telefoon (GSM) waarvan de straling veel sterker is. Een opmerkelijke manier om de vraag (niet) te beantwoorden.

Wat me intrigeert is de vraagstelling: ‘Is het schadelijk?’. Bij producten die elektromagnetische straling veroorzaken, maar ook bij andere producten zoals toevoegingen in voedingsmiddelen, wordt vaak verwezen naar onderzoeken waar geen schadelijke werking van het product kon worden aangetoond.

Als een product niet schadelijk is voor de gezondheid, los van het feit of dit waar is en of het onderzoek betrouwbaar is en deugdelijk, wil dat nog niet zeggen dat het product gezond is en dat het de gezondheid ondersteunt. Gezond is wat anders dan ‘niet schadelijk’. Vrede is ook wat anders dan ‘afwezigheid van oorlog’.

Het lijkt me interessant als fabrikanten onderzoek doen naar de gezondheidsondersteunende werking van hun producten in plaats van naar de afwezigheid van schadelijke effecten. Veel producten die we dagelijks gebruiken zouden het keurmerk ‘Gezondheidsondersteunend’ niet verdienen.

Bewaard onder Mening

Tags:

Reacties

Laat je reactie achter!