Wees eens ongehoorzaam

Geplaatst op 13 september, 2008 

Kinderen worden van jongs af aan getraind en gedrild om te gehoorzamen en ze leren al snel dat ongehoorzaamheid vervelende consequenties kan hebben. Als ze niet gehoorzamen worden ze gestraft ‘voor hun eigen bestwil’. Niks is daarbij te gek, zelfs het concept ‘hel’ wordt erbij gehaald als potentiële eeuwige verblijfplaats voor diegenen die hun ouders niet gehoorzamen.

Als volwassenen blijven we gehoorzamen. We gehoorzamen de wet, de bijbel, kerkleiders, politici en allerlei soorten managers. We gehoorzamen iedereen in een uniform en we gehoorzamen hen die ‘ervoor gestudeerd’ hebben. We gehoorzamen allerlei aangeleerde regeltjes, zelfs als die regeltjes ons niet meer dienen. We geven onze autonomie uit handen en ook onze eigen kracht. Het meest extreme voorbeeld van de gevolgen van al die gehoorzaamheid is oorlog.

Een droevig voorbeeld van gehoorzaamheid is het experiment van Milgram:

Maar de hel is niet de plaats waar we naar toe gaan als we anderen niet gehoorzamen. De hel is de plaats waar we zijn als geen gehoor geven aan onszelf, aan onze eigen waarnemingen, gevoelens en behoeften.

Never do anything against conscience even if the state demands it.  (Albert Einstein)

Disobedience, in the eyes of any one who has read history, is man’s original virtue. It is through disobedience that progress has been made, through disobedience and through rebellion. (Oscar Wilde)

An individual who breaks a law that conscience tells him is unjust, and who willingly accepts the penalty of
imprisonment in order to arouse the conscience of the community over its injustice, is in reality expressing the highest respect for the law. (Martin Luther King)

Bewaard onder Mening

Tags: , ,

Reacties

Laat je reactie achter!