Oei, ik groei geldt ook voor vaders

Geplaatst op 8 september, 2008 

Onderstaand artikel is geschreven voor de website van Bewuste Ouders

Vader zijn is een eenzame ontdekkingstocht. Aan het begin van die tocht krijg je één zekerheid mee en al het andere is onzeker. Die ene zekerheid die je meekrijgt is dat je als vader fouten zult maken. En met die bagage begin je aan je ontdekkingstocht.

In een disfunctionele samenleving als de onze krijgen we het vaderschap niet overgeleverd van onze eigen vaders. Hun schatrijke ervaringen, successen en fouten gaan domweg verloren omdat we geen cultuur hebben van elkaar verhalen vertellen. En als wij, de vaders van deze tijd, onze verhalen ook niet vertellen, dan begint de volgende generatie vaders hun tocht ook in volstrekte eenzaamheid.

En daarom moeten we zelf op zoek naar het vaderschap. Een zoektocht dwars door de jungle van steeds snellere veranderingen: wat vandaag waar is kan morgen alweer een leugen zijn. We komen er al snel achter dat ieder van ons zijn eigen vaderkoers moet uitstippelen, dat wij die koers ook stevig moet bewaken en ook dat we die koers soms moet bijstellen. Er zijn maar zat valkuilen en verleidingen die ons op de proef stellen, die ons testen. Op het werk en ook thuis vraagt, nee schreeuwt, alles en iedereen om aandacht. Alles is belangrijk en alles moet nu, de gekte van deze tijd. En juist daarom hebben we kompas nodig dat ons op onze koers houdt.

Onze intuïtie is dat kompas dat ons leidt naar ons authentieke vaderschap. En over deze zoektocht moeten we verhalen vertellen zodat de volgende generatie vaders start met een rijke bagage: onze verhalen. En misschien is er behalve de zekerheid dat we fouten zullen maken toch nog een andere zekerheid, namelijk dat we tijdens onze tocht zullen groeien. Want fouten maken is een voedingsbodem voor groei.

Bewaard onder Mening, vaderschap

Tags: ,

Reacties

Laat je reactie achter!