Oplossingsgerichte hefboom

Geplaatst op 22 juli, 2008 

Mijn dochter wordt morgen zes maanden. Een paar maanden na haar geboorte al heeft ze me laten zien wat een oplossingsgerichte hefboom is.

Ik merkte op een gegeven moment dat ze steeds één van mijn vingers beetpakte als ik haar een flesje melk gaf. Ze vouwde haar hele handje om één van de vingers heen van de hand waarmee ik haar het flesje gaf. Ik had eerst geen idee waarom ze dat deed.

Na een tijdje ontdekte ik dat ze door met haar handje tegen die ene vinger te duwen (van zich af) of er aan te trekken (naar zich toe) als het ware mijn hele hand bestuurde en daarmee het flesje. Zo kon ze aangeven of ze even wilde stoppen met drinken of dat ze weer verder wilde drinken.

Klein als ze was kon ze niet mijn hele hand besturen en ook niet het flesje maar ze had daar een briljante oplossing voor bedacht. Ze hoefde alleen mijn pink maar te bedienen.

Dat noem ik een oplossingsgerichte hefboom: een klein stapje zet een heleboel radertjes van het geheel in werking. Ik probeer daar steeds aan te denken als ik zelf een klein stapje zet.

Bewaard onder Oplossingsgericht werken, vaderschap

Tags: ,

Reacties

Een Reactie to “Oplossingsgerichte hefboom”

  1. Ingrid on juli 23rd, 2008 14:49

    We hebben ook wel een hele slimme dochter met heel veel pit!
    Kun je nog een leuke foto van haar op je website zetten? Als trotse moeder wil ik wel aan de hele wereld laten zien hoe mooi ze is!

    Liefs Ingrid

Laat je reactie achter!