Waarheid

Geplaatst op 12 april, 2008 

Onlangs zond de VPRO in het programma Tegenlicht ‘Wiki’s waarheid’ uit, een discussie over de Internet encyclopedie Wikipedia.

Iedereen kan dankzij het Internet informatie publiceren over elk denkbaar onderwerp. Iedereen kan op het Internet journalist zijn. Iedereen kan zijn of haar eigen nieuws publiceren en presenteren aan een  wereldwijd publiek. De populariteit hiervan blijkt wel uit het enorme aantal weblogs op het Internet. Gratis informatie,  voor iedereen en door iedereen.

Maar hoe zit het dan met de kwaliteit en betrouwbaarheid van al die informatie? ‘Heeft het volk de wijsheid in pacht?’. Of zijn wijsheid en waarheid voorbehouden aan professionele journalisten die hiervoor hebben gestudeerd en die hiervoor ook worden betaald? Vormt het Internet een bedreiding voor experts zoals Andrew Keen schrijft in zijn boek ‘The Cult of the Amateur. How Today’s Internet is Killing Our Culture and Assaulting our Economy’?

Sympathie gaat uit naar Ndesanjo Macha, digitaal activist en de eerste blogger in de Afrikaanse taal (Swahili). Hij vertelt over de ware betekenins van het woord amateur en dat is liefhebber, een amateur is een liefhebber.

Als het om waarheid gaat beschikt iedereen over een stukje van die waarheid. De waarheid, ook al gaat het over nog zoiets kleins, is vaak veel groter en complexer dan wij denken. Iedereen beschikt over een stukje van die grote waarheid en daarom is het goed dat zoveel mogelijk mensen erover schrijven en publiceren.

En natuurlijk is het de vraag wat de kwaliteit is van al die informatie en hoe betrouwbaar die is. Maar is het niet geweldig dat we dankzij Internet aan het leren zijn daar zelf onderscheid in te maken? Dat we stoppen met klakkeloos aannemen wat de experts ons voorschotelen en dat we uit een immens groot aanbod zelf keuzes maken en zelf verantwoordelijkheid nemen voor wat wij als waarheid willen zien?

Bewaard onder Actualiteit, Boeken, Mening

Tags: , , , , ,

Reacties

Laat je reactie achter!