Niet naar het journaal kijken

Geplaatst op 12 januari, 2008 

Al een paar jaar kijk ik niet meer naar het journaal en lees ik geen kranten meer. Dat was in het begin even wennen. Vroeger volgde ik alles wat er in de wereld gebeurde op de voet en had over alle wereldgebeurtenissen wel een mening.

Mensen reageren meestal verbaasd als de horen dat ik geen journaal kijk en geen kranten lees. “Je moet toch weten wat er in de wereld gebeurt? De dingen in de wereld gebeuren toch wel of jij ze nu volgt of niet”.

Ik ben selectief in wie en wat ik wel en niet hier in mijn huis toelaat want ik wil graag prettig wonen. Daarom is de voordeur dicht en als er wordt aangebeld bepaal ik wie ik wel of niet binnen laat.

Zo is dat voor mij met het volgen van nieuws ook. Ik bepaal welk nieuws ik wel en niet in mijn leefwereld toelaat. Ik ben zelf verantwoordelijk voor mijn leefwereld en daarmee ook zelf verantwoordelijk voor wat ik er in toelaat en hoe ik ermee omga.   

Ik heb gemerkt dat niet naar het journaal kijken en geen kranten lezen voor mij echt werkt. Het levert me flink wat tijd op die ik aan andere dingen kan besteden. Het draagt voor mij ook bij aan innerlijke rust. Want stel je voor dat je de voordeur van je huis altijd open hebt staan, zou je dan nog rustig in je huis kunnen wonen? 

Wat ik ook merk is dat ik meer open sta voor het opmerken van ander nieuws, nieuws dat me inspireert en raakt. Zo hoorde ik deze week iemand nog zeggen dat ze graag haar angst wil overwinnen en wat vaker spontaan op mensen wil afstappen. Ik word er blij van als ik dat hoor. Dit was me vroeger waarschijnlijk niet eens opgevallen want toen had ik mijn hoofd vol werelddrama.

Bewaard onder Persoonlijk

Tags: ,

Reacties

2 Reacties to “Niet naar het journaal kijken”

  1. Annemarie on mei 18th, 2014 22:29

    Super!
    Zo’n belangrijke en goede tekst voor innerlijke rust dat ik me verbaas dat je hier geen reactie op hebt gehad.
    Het is een van de belangrijkste stappen die iemand beter zou nemen wanneer ze in een depressie zitten.

  2. Peter de Kock on mei 18th, 2014 23:07

    @Annemarie: dank je wel. Ik merk het meteen hoor als ik me toch weer even laat verleiden het nieuws te volgen. Vooral via Internet is het bijna niet te voorkomen.

Laat je reactie achter!