Bouwen in harmonie met de omgeving

Geplaatst op 4 oktober, 2013 

Een aannemer die aan het werk is op het terrein van een chemische fabriek of olieraffinaderij weet het: voorkom explosies. En die aannemer neemt maatregelen  zoals het gebruik van speciaal gereedschap dat geen vonken kan veroorzaken. Werken in harmonie met de omgeving heet dat.

Een aannemer die aan het werk is vlak naast een historisch gebouw weer het: voorkom schade. En die aannemer neemt maatregelen om schade door zware trillingen te voorkomen zoals het toepassen van boorpalen in plaats van heipalen. Werken in harmonie met de omgeving heet dat.

Een aannemer die aan het werk is in een waterwingebied weet het: voorkom vervuiling. En die aannemer neemt maatregelen om vervuiling van de bodem te voorkomen zoals het elders parkeren van voertuigen. Werken in harmonie met de omgeving heet dat

Een paar maanden geleden was er op het stadhuis van de gemeente Oosterhout een bespreking. Om de tafel zaten vertegenwoordigers van de gemeente, van een grote supermarktketen, van twee grote aannemers en van een winkeliersvereniging. Ik mocht er als omwonende van het bouwproject ook bij zijn.

Na het rondje voorstellen kreeg de directeur van één van de aannemers als eerste het woord. Grote tekeningen en planningen op tafel. Eerst de geruststelling dat ze ervaring hebben want in Waalwijk hebben ze ook z’n project gedaan bij een winkelcentrum, dat ze zo goed rekening kunnen houden met de winkeliers en dat die altijd bereikbaar zullen zijn.

Als hij het verhaal wil vervolgen met de planning en projectfasering onderbreek ik:

Vergeet u niet een partij?

Wie dan?

De omwonenden.

Oh ja, daar houden we natuurlijk ook rekening mee.

Maar u noemde ze niet.

En hij gaat verder met waar hij gebleven was.

Tegen het einde van de bespreking wil ik toch graag weten hoe het nou zit en stel een vraag: Waar kunnen de omwonenden aan merken dat er rekening met ze wordt gehouden?

Als non verbale communicatie geluid zou maken was ik nu doof geweest. De verbale communicatie bleef stil. Geen antwoord.

Heren aannemers, voor jullie de herkansing:

Een aannemer die aan het werk is midden in een woonwijk weet het: [vul maar in aannemer]. En die aannemer neemt maatregelen om [vul maar in aannemer].

Werken in harmonie met de omgeving heet dat.

Lees ook:

Bewaard onder Mening

Tags: , , , ,

Reacties

4 Reacties to “Bouwen in harmonie met de omgeving”

 1. Es on oktober 4th, 2013 13:59

  vergeet het maar – bouwvakkers in harmonie met de werkomgeving – 7:00 sharp gettho-blaster op stadiosterkte en bouwen maar, brullen maar, zingen ook wel – samen met het geluid van boormachines etc.
  pic.twitter.com/no88hN1FOy

 2. Peter de Kock on oktober 4th, 2013 14:16

  @Es: nee natuurlijk vergeet ik het niet. In het geval van de drie voorbeelden die ik als eerste noem kunnen ze het ook. Als buurt helpt het samen sterk te staan: heren aanmeners, jullie zijn hier te gast in onze wijk, dat betekent……

 3. Daan on oktober 4th, 2013 17:02

  @Es: Het zijn ook niet de bouwvakkers die de planningen maken, ook al beginnen die graag vroeg en zijn ze graag om drie uur weer thuis of op weg naar een zwart klusje van de de buurman

  de gemeente en de aannemers vergeten voor wie ze werkelijk werken namelijk de inwoners en buurtbewoners

 4. Peter de Kock on oktober 4th, 2013 20:19

  @Daan: Precies. Elke wijk en elke buurt zou zich kunnen organiseren. Moet je eens opletten wat er dan verandert.

Laat je reactie achter!