De economie van het gratis

Geplaatst op 9 mei, 2013 

Die foto was natuurlijk (en helaas) niet van mijn nieuwe werkplek maar van het zogenaamde theehuisje in de Floralia tuin,

Deze prachtige tuin bestaat dankzij de inzet en bijdragen van een heleboel vrijwilligers. Ze doen dat werk gratis. Als je aan al het werk denkt dat mensen gratis en voor niks doen,  kun je volgens mij niet anders dan tot de conclusie komen dat de economie van het gratis gigantisch van omvang is.

Al dat werk is niet gratis omdat de economie van het geld dat werk niet waardevol genoeg vindt om het in geld uit te drukken, in een prijs zogezegd. Nee, al dat werk is gratis omdat het zo waardevol is dat de economie van het geld domweg niet in staat is het in geld uit te drukken.

De economie van het geld is het kleine broertje of zusje van de economie van het gratis en daar mogen we wel eens vaker aan denken, bijvoorbeeld door te genieten van zo’n prachtige tuin en je te realiseren dat daar heel veel waardevol werk voor wordt verricht. En ook door eens wat vaker je schouders op te halen als de economie van het geld weer eens in zwaar weer verkeert.

Bewaard onder Mening

Tags: , , ,

Reacties

Laat je reactie achter!