Al die verplichtingen…

Geplaatst op 27 december, 2011 

‘Als we naar buiten kijken voor zelfdefinitie en eigenwaarde, geven we macht weg en maken we slachtoffers van onszelf. We zijn getraind om slachtoffers te zijn. We zijn geleerd om onze macht weg te geven.

Denk als voorbeeld van hoe diepgaand we getraind zijn om slachtoffer te zijn, eens aan hoe vaak je zei of iemand hoorde zeggen Ik moet morgen gaan werken. Als we zeggen Ik moet gebruiken we een slachtoffer uitdrukking. Zeggen Ik moet opstaan en ik moet gaan werken is een leugen. Niemand dwingt een volwassene om op te staan en te gaan werken. De waarheid is dat Ik kies om op te staan en ik kies te gaan werken vandaag, omdat ik kies om de consequenties van niet te werken te voorkomen. Zeggen Ik kies is niet alleen de waarheid – het is bekrachtigend en een daad van Zelf-Liefde. Als we iets moeten doen, voelen we ons een slachtoffer. En omdat we ons een slachtoffer voelen worden we boos en willen we degene straffen die we zien als degene die ons dwingt iets de doen dat we niet willen doen – zoals onze familie of onze baas of de maatschappij.’

Robert Burney in Codependence – De Dans van Gewonde Zielen

Bewaard onder Citaten, Codependency

Tags: , , , ,

Reacties

5 Reacties to “Al die verplichtingen…”

 1. Michael on december 27th, 2011 11:08

  Altijd fijn om dit soort stukken op je blog te lezen, Peter. Het is goed om te weten dat we vaker een keuze hebben in de zaken dan we denken. Vandaag hoef ik gelukkig niet te werken, want ik heb vrijgenomen de komende twee weken. Dat was een duidelijke keuze, maar een niet erg moeilijke 🙂

 2. Peter de Kock on december 27th, 2011 12:48

  @Michael: Ik wil jouw credits graag delen met al die mensen die de afgelopen dagen op twitter hebben geschreven over hun verplichtingen tijdens de ‘feestdagen’. Zeer inspirerend om te lezen 🙂

 3. Janine on december 27th, 2011 13:47

  Mooi gezegd Peter. Mensen hebben een keuze en daarvan bewust worden is een hele vooruitgang.
  Heb nog een aanvulling hierop.
  Voorbeeld: Ik kies ervoor in dat hele dure huis te wonen, dus dan moet ik er ook voor werken om dat te bereiken. Er zijn dus wel ‘moetens’ in ons leven, maar die zijn er omdat we ergens voor gekozen hebben.
  Je kan het woord ‘moeten’ dus wel gebruiken zolang je beseft dat je de keuze hebt gemaakt om dat te doen….

 4. Peter de Kock on december 27th, 2011 15:36

  @Janine: Dank je wel. Om even in te haken op jouw voorbeeld: ik hou van een schoon huis en daarom wil ik het elke week stofzuigen. Als ik ga stofzuigen en ik bemerk weerstand, dan helpt het me om even stil te staan vanuit welke behoefte ik dat doe en hoe het voor me is als ik na het stofzuigen in een schoon huis zit. Dan is ‘moeten’ stofzuigen ‘willen’

  Hier nog een passend stukje:
  ‘Rosenberg believes that the “must” word was introduced by kings or other tyrants to allow them control their subjects. Without a “must” it would not be possible to give orders to soldiers or extract taxes from individuals. This word and its derivations are simply not used in non violent communication.’

 5. Het monster dat gevoed moet worden : Michael Minneboo on januari 3rd, 2012 11:29

  […] blogpost is deels een antwoord op die van Peter de Kock.) Deel met de […]

Laat je reactie achter!