Focus op twee wielen

Geplaatst op 7 augustus, 2011 

Een weekje motorrijden is herontdekken hoe fijn het voelt om maar met één ding tegelijk bezig te zijn. Motorrijden is hartstikke leuk en tegelijkertijd risicovol. Kun je tijdens het stofzuigen van je huis consequentieloos aan allerlei dagelijkse beslommeringen denken, tijdens het motorrijden kan dat niet. Dat wil zeggen: het kan natuurlijk wel maar niet consesequentieloos.

Veilig motorrijden vraagt om focus en tegelijkertijd brengt motorrijden mij in die focus. Het is een bijzondere wisselwerking die soms voelt als een meditatie maar wel met de ogen wijd open.

Terwijl ik deze blogpost schrijf denk ik ook aan andere dingen zoals aan de muziek die ik ondertussen hoor, de hardlooproute die ik straks ga kiezen en het herstel van mijn blog waar ik vanmiddag aan wil werken. Tijdens het motorrijden komen dat soort gedachten ook wel maar het zijn er minder en ze zijn korter van duur.

Ik denk dat dit komt omdat het bewustzijn tijdens motorrijden zo overduidelijk in de gaten heeft dat tijdens het insturen van een scherpe bocht denken aan wat ik die avond zal gaan eten werkelijk extreem onzinnig is en zelfs gevaarlijk. Dus die gedachte aan het eten van vanavond is op twee wielen ook meteen weer weg.

Ik lees wel eens dat je van elke activiteit als het ware een meditatie kunt maken door het met volledige aandacht te doen.  Afgaande op mijn ervaring met motorrijden denk ik dat dit inderdaad mogelijk is maar tot nu toe lukt me dat vooral met motorrijden. Was stofzuigen of afwassen maar net zo leuk als motorrijden.

Bewaard onder Persoonlijk

Tags: , ,

Reacties

5 Reacties to “Focus op twee wielen”

 1. Es on augustus 7th, 2011 10:47

  met CCR op de achtergrond en de ramen wijd open lukt afwassen en stofzuigen ook wel leuk…en zo als jij motorrijder bent hou ik van auto’s – de vrijheid – grenzenloos

 2. Marjanneke on augustus 7th, 2011 10:55

  Ja, het gaat om het richten van de volledige aandacht en of dat nou op stofzuigen is of op motorrijden. Maar voorkeur is natuurlijk wel een belangrijke…

 3. Daan on augustus 7th, 2011 12:09

  Je kan alles vol concentratie doen, sommige zaken daar zal je je best voor moeten doen om die concentratie op te kunnen brengen omdat ze juist erg routinematig zijn en je inderdaad je gedachten ergens anders kan hebben dan bij waar je mee bezig bent.

  In de budosport gaat het ook om geconcentreerd bezig zijn, daar komt altijd de Zen om de hoek kijken, concentratie en beheersing is zeker belangrijk als je bijvoorbeeld gaat werken met een zwaard, als je even niet goed oplet haal je jezelf zonder pardon open, ben blij dat ik voorlopig nog kan oefenen met een botte. Het werken met een scherp zwaard houd je net als het rijden op een motor scherp en allert. Echte inspanning.

  als ik even mijn gedachten wil verzetten, dan ga ik wel afwassen of stofzuigen.

 4. Peter de Kock on augustus 7th, 2011 13:48

  @Daan: Ik geloof wel dat het bij een activiteit waar een zeker risico aan verbonden is zoals motorrijden of een bewegingsvorm met een scherp zwaard, gemakkelijker is te focussen dan bij het werk aan een lopende band. Soms vind ik het heerlijk als mijn gedachten afdwalen zoals tijdens het hardlopen, dan bedenk ik bijvoorbeeld zomaar ineens leuke ideetjes voor een blog.

 5. Peter de Kock on augustus 7th, 2011 13:43

  @Es: goed idee, een leuk muziekje erbij. Dat helpt inderdaad.

  @Marjanneke: Ik herken wat je schrijft hoor en denk dat het zeker bijdraagt aan innerlijke vrede. En ik hoor ook mijn innerlijke skepticus zeggen dat het gewoon een truc is om jezelf dingen te laten doen die niet leuk zijn. Gezien vanuit behoeften ben ik altijd weer blij met een schoon en opgeruimd huis. Dat is dan waar ik het uiteindelijk voor doe.

Laat je reactie achter!