Focus en de cirkel van invloed

Geplaatst op 17 mei, 2010 

Dankzij een comment van Michael Minneboo herontdekte ik Stephen Covey’s cirkels van invloed en betrokkenheid.

Stel je een grote cirkel voor met daarin alles waar je op een of andere manier bij betrokken bent. Binnen deze cirkel staan dingen waar je wel bij betrokken bent maar geen invloed op hebt (het nieuws, de prijzen in de supermarkt, de vorming van een nieuwe regering, je collega’s op het werk of het gedrag van je partner) en ook dingen waar je bij betrokken bent en waar je wel invloed op hebt (de keuze van je hobby’s, je tijdsbesteding, je eetgewoonten, het werk dat je doet of je eigen gedrag).

De grote cirkel heet de cirkel van betrokkenheid. Binnen die grote cirkel bestaat een kleinere cirkel: de cirkel van invloed. Als je nagaat aan welke van de twee cirkels je de meeste tijd en energie besteedt, kun je bepalen hoe proactief je bent.

Covey zegt hierover dat proactieve mensen hun tijd en energie vooral richten op hun cirkel van invloed. Met hun positieve energie vergroten ze hun cirkel van invloed. Reactieve mensen richten hun tijd en energie vooral op de cirkel van betrokkenheid. Hun focus genereert negatieve energie en zorgt ervoor dat ze de dingen waar ze wel invloed op kunnen uitoefenen, verwaarlozen. Hierdoor verkleinen ze hun cirkel van invloed.

De cirkels van invloed en betrokkenheid sluiten mooi aan op het thema focussen. Focussen betekent in eerste instantie je aandacht, tijd en energie richten op die dingen waar je invloed op hebt. Als je dat doet, oefen je je eigen macht uit. Richt je je aandacht, tijd en energie op de dingen waar je geen invloed op hebt, dan kom je terecht in de beleving van machteloosheid. Je geeft je eigen macht als het ware weg.

Ook de serenity prayer wijst in gebedsvorm op het maken van onderscheid tussen de dingen die je wel kunt veranderen en de dingen die je niet kunt veranderen. Zo is de serenity prayer het spirituele equivalent van de cirkels van invloed en betrokkenheid en een spiritueel hulpmiddel bij het focussen.

Lees ook:

Bewaard onder Mening, spiritualiteit

Tags: , , ,

Reacties

4 Reacties to “Focus en de cirkel van invloed”

 1. Huub Koch on mei 17th, 2010 20:05

  Prachtig! Zoals met de meeste dingen: Het ligt voor de hand, maar je moet er maar op komen! 😉

 2. Peter de Kock on mei 17th, 2010 21:44

  Ja Huub, daarom ben ik blij dat er mensen zijn die opschrijven wat ze ontdekt hebben, hoeven we het alleen maar te lezen in plaats van het zelf te ontdekken. Dat is echt een giga-tijdwinst 🙂

 3. Ingrid on mei 17th, 2010 20:26

  Heb vandaag ook een proactieve beslissing genomen door te stoppen met de acupunctuur. Mijn intuitie zei dat het genoeg was. Verstand was bang om te stoppen. Ik ben trots op mijn proactieve beslissing!

 4. Peter de Kock on mei 17th, 2010 21:46

  Gefeliciteerd Ingrid. Ik denk dat de volgende woorden van Paulo Coelho je wel aanspreken:

  Whenever we need to make an important decision, it is best to trust impulse and passion, because reason usually tries to remove us from our dream, saying that the time is not yet right. Reason is afraid of defeat, but intuition enjoys life and its challenges.

Laat je reactie achter!