In je kracht zetten

Geplaatst op 27 maart, 2009 

Gisteren kwam ik er weer één tegen op een Internet forum: de ‘Ik-kan-jou-in-je-kracht-zetten-illusie’. Ik kom het wel eens tegen binnen de wereld van coaching en healing en sinds kort ook in discussies over leiderschap. Het heet dan bezield leiderschap, spiritueel leiderschap of dienend leiderschap. Mooie woorden. Ik ben bereid mee te gaan in die mooie woorden tot ik lees of iemand hoor zeggen ‘Ik-kan-jou-in-je-kracht-zetten’. Dan ren ik liefst gillend weg.

Dit gaat niet over alle coaches of alle healers en ook niet over alle mensen met een leidinggevende functie. Dit gaat over de illusie dat iemand in staat is een ander in zijn of haar kracht te zetten. Het doet me denken aan de ‘Serenity prayer‘, bekend van de AA:

God,
Grant me the serenity to accept the things I cannot change,
the courage to change the things I can,
and the wisdom to know the difference.

De volgende versie is een bewerking van de Serenity Prayer door Codependency therapist Robert Burney:

God / Goddess / Great Spirit, please help me to access:
the serenity to accept the things I cannot change (life, other people),
the courage and willingness to change the things I can (me, my own attitudes and behaviors),
and the wisdom and clarity to know the difference.

Ik geloof niet dat iemand een ander in zijn of haar kracht kan zetten of dat je een ander kunt veranderen. Ik heb het idee, noem het gerust een oordeel, dat mensen die denken dat ze een ander in zijn/haar kracht kunnen zetten, misschien zelf niet helemaal in hun eigen kracht staan. En dat die mensen het idee nodig hebben dat ze een ander wel in zijn of haar kracht kunnen zetten om zelf in hun (ego)kracht te komen.

Iedereen die zelf door een diepgaand transformatieproces is gegaan weet hoe moeilijk en zwaar het kan zijn om zelf te veranderen. Zo’n persoonlijk transformatieproces is negens mee te vergelijken. Het keert werkelijk je hele leven binnenstebuiten, ondersteboven en achterstevoren. Om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat je machteloos bent over alles waar je dacht macht en controle over te hebben. En dat het enige wat je kunt doen is je over te geven aan God/Goddess/Great Spirit. Je komt in je kracht door je machteloosheid te erkennen. Bizar nietwaar? En die kracht is er één die je elke dag steeds weer opnieuw moet ontdekken en toelaten. Ik heb het over de kracht van het zijn wie je werkelijk bent. De kracht van het afleggen van alle valse overtuigingen over jezelf, anderen, het leven, het heden, het verleden en de toekomst.

Verandering komt van binnenuit, op het moment dat je er zelf aan toe bent. Anderen kunnen je daarbij ondersteunen, met mededogen, veel mededogen. Maar ze kunnen het niet voor jou doen, je moet het zelf doen en innerlijk leiderschap ontwikkelen. Een rups moet zelf, van binnenuit, transformeren tot vlinder. Als je een rups/vlinder helpt te ontpoppen kan deze niet vliegen. Omdat het niet de strijd heeft geleverd om te ontpoppen en het geen kracht in de vleugels heeft kunnen ontwikkelen.

Ik kan iemand die zegt dat hij een ander in zijn/haar kracht kan zetten niet veranderen. Ik kan wel heel hard wegrennen.

Bewaard onder Codependency, spiritualiteit

Tags: , , , ,

Reacties

5 Reacties to “In je kracht zetten”

 1. Power is a gift | Peter’s weblog on mei 10th, 2009 11:35

  […] ‘In je kracht zetten‘ schreef ik over de ‘Ik-kan-jou-in-je-kracht-zetten-illusie’ die ik in de wereld […]

 2. karin r. on december 29th, 2010 15:56

  juistem! helemaal waar denk ik!

  overgeven aan. kwetsbaar zijn en daardoor sterk(er) worden. 🙂

 3. Ernst on december 29th, 2010 16:05

  Ik ben blij dat jullie het met elkaar eens zijn. Het is denk ik erg persoonlijk, zelf geloof ik niet zo in kwetsbaarheid, maar ik respecteer het dat jullie er misschien juist weer kracht uit halen. Uit eigen ervaring ben ik er van overtuigd dat je jezelf en anderen kracht kunt geven. Je hoeft er namelijk niet voor te veranderen, je hebt het al in je, je moet het alleen leren gebruiken.

 4. Peter de Kock on december 29th, 2010 16:58

  Dank jullie wel @Ernst en @Karin.

  Wat je schrijft over dat je kracht al in je hebt @Ernst, daar ga ik graag in mee. Waar ik niet in geloof is dat een ander je daarin kan zetten of dat een ander de kracht in je kan inschakelen. Want als een ander die kracht kan inschakelen zou dat mogelijk betekenen dat een ander je kracht ook weer kan uitschakelen. Die kracht of macht heeft, zoals ik het zie, niemand over een ander. Kracht vertaal ik graag naar authenticiteit en is vanuit authenticiteit voor mij gekoppeld aan kwetsbaarheid.

  @Karin: ik ben benieuwd naar de blogpost die je voelt aankomen.

 5. Zit je in je kracht? « met-k.com on december 29th, 2010 20:00

  […] Peter de Kock schreef er een blogpost over. Hij zat ook helemaal in zijn […]

Laat je reactie achter!